У ЦРНОЈ Гори најава новог атака на Митрополију црногорско-приморску, њену имовину и вернике. Новоосновани одбор "Црногорског покрета" у Подгорици, пре него што је обзнањено да је формиран у понедељак, саопштио је да је поднео Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против Н.Н. службеника у Управи за некретнине у Подгорици. Разлог је, наводно, незаконити упис црквеног земљишта и свих цркава и манастира у подгоричкој општини на Српску православну цркву.

- Увидом у катастар непокретности за општину Подгорица, утврђено је да је супротно законским одредбама, на Митрополију црногорско-приморску, као делу Српске православне цркве, уписано 2,2 квадратна километра црквеног земљишта и све цркве и манастири у подгоричкој општини. Од тужилаштва Одбор захтева да у оквиру својих надлежности покрене поступак, утврди која су лица починила наведена кривична дела и предузме мере из своје надлежности - саопштено је из подгоричког одбора "Црногорског покрета".

Иначе, њихова главна "филијала" са Цетиња у протеклих неколико година поднела је више оваквих кривичних пријава против непознатих службеника подручних јединица Управе за некретнине.

- У правном смислу, кривична пријава невладине организације "Црногорски покрет" Врховном државном тужилаштву нема никаквог основа. До сада су поднели неколико десетина истих пријава, и све су одбачене - реаговао је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске. - Једина је разлика што су пријаве до сада подносили основним државним тужилаштвима, а сада их достављају Врховном државном тужилаштву.


ЧИЊЕНИЦЕ Велибор Џомић

ПРОЧИТАЈТЕ И: „ЦРНОГОРСКИ ПОКРЕТ“ НАЈАВИО ВРЕЛУ ЈЕСЕН: Тврде да су светиње СПЦ у Подгорици уписане незаконито

Џомић истиче да те активности немају никакве везе са правом и правдом, него са ширењем верске мржње међу грађанима.

- Они су и сами свесни да је сваки упис, не само наше Цркве, него и свих других цркава и верских заједница законит, али ту дружину чињенице одавно не обавезују. Уз то, они обмањују јавност да су храмови и манастири и црквено земљиште уписане на Српску православну цркву. Титулари права својине у Црној Гори су Митрополија црногорско-приморска и други црквено-правни субјекти. У нормалним приликама, подносиоци лажних кривичних пријава се процесуирају - додаје Џомић.


ТУЖБЕ И ПРИЈАВЕ

ИЗ Црногорског покрета су за непуне две године против Митрополије и митрополита Амфилохија кривичне пријаве и тужбе подносили чак 14 пута! Митрополија је оптуживана због уништавања црногорског сакралног наслеђа, мењања његове историјске и културне суштине, незаконите укњижбе сакралних објеката који, наводно, спадају у државно власништво. Тужилаштву је "писано" и због "незаконитог подизања објеката", али и наводних увреда које је изговарао митрополит Амфилохије. Међутим, Тужилаштво је као неосноване оценило све те пријаве и одбацило их.