Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da problem zbog činjenice da se Srbija naoružava može da ima samo neko ko ne misli dobro Srbiji, jer oružje nikada neće biti zloupotrebljeno.

Pročitajte još: OBELEŽAVANjE AKCIJE OLUJA U KRUŠEDOLU: Vučić: Otišli su Srbi, to je velika tuga. Je li Hrvatska srećnija zbog toga, bogatija i uspešnija?

"Mi se borimo za mir, živimo za mir, da li će Srbija da napadne Hrvatsku neće. Slobodno, što se mene tiče, bolje da daju za socijalna davanja, za bolnice, puteve... nemaju potrebu da kupuju oružje. Nemaju protiv koga da ga upotrebe. Srbija nije ta, a među sobom pretpostavljam neće ratovati", rekao je Vulin za TV Pink.

Dodao je da bi Srbija mogla da se pita zašto se naoružavaju zemlje koje su članice najvećeg vojnog saveza.

Vulin je podsetio da je Srbija vojno neutralna i da mora biti spremna da brani svoj narod i suverenitet.

Pročitajte još: SNP: Nećemo zaboraviti stradanje Srba u Hrvatskoj

Vulin je komentarišući, kako kaže, napade na Rusiju, pa i na Ruski humanitarni centar u Nišu, podsetio da Srbija nije htela da bude deo histerije oko uvođenja sankcija Moskvi i da mnogima smeta hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Smeta kada imate lidera male zmelje da kaže tako veliku stvar koju misli većina Evrope ali ne može da kaže, zato je potrebno sve to rušiti iznutra. Potrebno je da nađete nekoga ko će da kaže nešto što ne bi rekao ni Šiptar u Prištini", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, bilo je potrebno naći nekoga da optuži Ruse za to što u Prištini nema Srba, da kaže nije kriv ni Tači ni Veselji.

"To možete da kažete samo ako imate lošu nameru prema Srbiji i date opravdanje onima koji su Srbe proterali i ubijali. Uvek je potrebno opravdanje koje dolazi iz naroda žrtve", rekao je Vulin.

"Tako nađete Srbina poput Rade Trajković koja kaže niste krivi vi sto ste nas ubijali već Rusi", kazao je Vulin.

Ministar je podsetio na značaj podrške koju Srbija na svim poljima dobija od Rusije i dodao da je formiranje vojske Kosova - te paravojne formacije, najveća bezbednosna pretnja jer naoružavate ratne zločince.

Vulin je rekao da za zločine nad Srbima niko nije odgovarao, da mnogi međunarodni činioci koji su bili na Kosovu, tek kad im istekne mandat i odu kući počinju da govore istinu.

Tako je naknadnu pamet pokazala i Karla Del Ponte, koja je pisala o zločinima i žutoj kući, rekao je Vulin i podsetio kako je bilo kada je Ramuš Haradinaj otišao u Hag, da su svi svedoci pobijeni, da su nestali dokazi, da je i u Hagu uništavana dokumentacija o žutoj kući.

NIKADA NEĆEMO PRIHVATITI DA JE OLUJA PRAVEDNA OPERACIJA

Oluja je strašan zločin, pogrom nad Srbima, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodaje da niko ne može naterati Srbe da prihvate da je Oluja bila "pravedna operacija".

Upitan da prokomentariše navode pojedinih medija da Zagreb traži od Beograda da prihvate njihov Dan pobede ako hoće u EU, Vulin kaže da je nemoguće zločinačku akciju prihvatiti drugačije osim kao zločin nad Srbima.

"Ako u Evropu treba da se ulazi preko proslave Oluje, šta će nam takva Evropa. Nemoguće je da zločinačku akciju, strašni zločin nad mojim narodom proslavljam zbog bilo čega. Ko to može da natera Srbe da prihvate da je Oluja bila pravedna", rekao je Vulin za TV Pink.

On je naglasio da ne zna ni jednu državu na svetu koja se raduje proterivanju svojih državljana i koja to smatra najvećom pobedom.

Srbi su, kako kaže, bili ubeđebni da je ustaštvo pobeđeno, kao što danas nema Nemca koji će lepo govoriti o nacistima.

"Naivno smo verovali da Hrvati znaju šta su ustaše uradile u Drugom svetskom ratu i da se kaju zbog toga. Bili smo ubeđeni da su i Hrvati, kao i svi drugi narodi koji su bili na strani nacista, shvatili svoju grešku i se stide toga što je urađeno u njihovo ime", rekao je Vulin.

Komentarišući koncert Marka Perkovića Tompsova i uzvikivanje ustaških parola tokom njegovog nastupa, ministar je rekao da mu nije jasno kako su u Hrvatskoj uspeli da pronađu vezu između ustaštva i patriotizma.

Navodi i da je "interesantno" što je Milo Đukanović drugu godinu šalje oficire u Hrvatsku na "proslavu Oluje" i dodaje da je poraz Crne Gore što suštinu svoje politike nalaze u antisrpstvu.

"Da li je mogući da je razlog njihovog postojanja - antisrpstvo. Na kraju će podići spomenik Sekuli Drljeviću koji je bio crnogorski ustaša", zaključio je Vulin.

VULIN: VUČIĆ IMA PRAVO DA KAŽE ISTINU, PODRŽAVAM


Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je liderima opozicije najveći je problem to što je predsednik Vučić podatke o prisluškivanju izneo u javnosti, a ne to što su oni kršili zakon.

Komentarišući "aferu prisluškivanje" na Pinku, Vulin je rekao da se u današnje vreme sve radi u skladu sa zakonima, te da mora da se opravda ako nekoga priskuškujete, za razliku od vremena DOS-a kada, tvrdi, nije bilo institucija i "one su bile volja predsednika Tadića i Demokratske stranke".

"On je i tada bio hrabar čovek. I to što su ga prisluškivali, nisu mogli da čuju ništa što inače nije govorio. Pitaju se odakle pravo Vučiću da skine oznaku tajnosti. Ima pravo po zakonu. Rekao je šta ste mu radili i treba sve da kaže. Mi nekada zaboravljamo kako je to stvarno izgledalo, zaboravljamo kakva je bila strahovlada DOS-a, da niste mogli ništa da radite ako niste bili član DOS-a", naveo je Vulin.

On je kazao da je još tada sarađivao sa Aleksandrom Vučićem i borio se zajedno sa njim protiv tog "nakaradnog režima".

"Država je bila u potpunosti privatizovana i sada im je Vučić kriv što je to rekao. Nisu oni krivi što su sve to radili, već je Vučić kriv što je to rekao. Neka je rekao, podržavam. Uradio je nešto kao državnik i ima pravo to da uradi, da kaže šta je istina i da nas sve zajedno podseti kako je to bilo. A oni koji su to radili bolje da ćute", poručio je Vulin.

Primećuje, kaže, da se u našem političkom životu Vučiću stalno brani da govori istinu.

"Aleksandar Vučić ima pravo da se bavi politikom i zato je tu. Nije on predsednik Republike zato što je pao s neba, već zato što je 30 godina svog života proveo baveći se politikom, boreći se za ideje u koje veruje. Narod je prepoznao njegove ideje i glasao za njega", naveo je Vulin.

Kako je rekao, i mržnja prema Aleksandru Vučiću više nije vest, to se podrazumeva.

"Mogu da mu kažu šta hoće, da prete njegovoj deci, porodici, roditeljima, njemu - to je normalno. A ljute se na njega kada se brani. Mržnja mora biti krivično delo i moraju se znati imena tih ljudi, za to se zalažem. Ako treba da se menja zakon, neka se menja, nema tu zaštite privatnosti", naveo je ministar.

Ocenivši da smo u politici navikli na sve, istakao je da ipak to ne znači da moćže da se proklinje nečije dete.

"Ne možeš, a da ne budeš kažnjen za to. Mržnja prema njemu se podrazumeva, to je izgleda mera vašeg intelektualnog razvoja - koliko mrzite Vučića, koliko ste puta zapretili njegovoj deci. To je mera. I kada to uradite onda ste ''veliki čovek'', zaključio je ministar.

VULIN: "OLUJA" SE PREMA SRBIMA VIŠE NIKADA NEĆE PONOVITI


"Oluja" se prema Srbima više nikada neće ponoviti, o tome neka niko ne sanja. Ako je u Hrvatskoj spremaju za nekog drugog, to je već njihov problem, a Srbima nemojte pretiti, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je to rekao komentarišući obraćanje hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića na prijemu ratnih zapovednika u Kninu povodom godišnjice operacije "Oluja" u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske, u kome je, između ostalog, rekao da je hrvatska vojska spremna na nove "Oluje".

"Slaviti zločinačku ''Oluju'' mogu samo oni kojima je normalno da se polažu venci na grobove ustašama i kojima je normalno da se ne poštuje ni Ustavni sud, samo ako je omogućio upotrebu ćirilice. Srbija ne želi ni pedalj Hrvatske, a sve manje je žele i Hrvati koji je masovno napuštaju", naveo je Vulin u izjavi za javnost.

"Ne postoji zemlja na svetu koja se raduje proterivanju svojih državljana i ne postoji zemlja u Evropi koja se još uvek drži fašističke ideologije i prakse kao što to čini Hrvatska", rekao je Vulin.