DA li 350.000 Crnogoraca u Srbiji, koji imaju državljanstvo matične države čini dijasporu Montenegra u Srbiji? Prema podacima zvanične Podgorice u našoj državi živi 38.527 građana koji su nacionalni Crnogorci, i njih aktuelna vlast doživljava kao crnogorsku dijasporu zanemarijući i dva miliona onih koji "vuku" korene od mora do Durmitora i nacionalno se osećaju kao Srbi!

Pročitajte još: CRNOGORCI SLAVE "OLUJU" SA HRVATIMA: Podgorica opet šalje izaslanika u Knin

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović upozorio je režim da se "svesno odriče pravoslavnog naroda koji živi u Srbiji".

- Za njih je bitno da navedu da u SAD ima preko 150.000 iseljenika iz Crne Gore, uglavnom Albanaca - ocenjuje Đukanović. - I da dođu na izbore, kao i na referendum 2006. godine. I oni to čine trčeći, uzimajući pare kako bi glasali. I uglavnom se radi o islamskoj dijaspori koja godinama menja volju domicionalnog stanovništva Crne Gore.

Pročitajte još: POD ŠLEMOM ALIJANSE: Završene integracije Crne Gore u NATO

Đukanović pita, da li neko ko trideset godina živi u SAD, ima decu koja su tamo rođena, školuju se, ima pravo da glasa u Crnoj Gori.

- Naravno da nemaju, ali ipak glasaju. Mi samo tražimo ista prava za naše iseljenike koji žive u Americi, Kanadi, Australiji, Turskoj, Srbiji i Rusiji, jer ovo što se danas čini prema njima je klasična diskriminacija - dodao je Đukanović.

Vlada Crne Gore je još lane utvrdila predlog zakona o saradnji sa dijasporom - iseljenicima. Mišljenje kabineta premijera Duška Markovića je da je predlog zakona zadržao građanski duh i stav o potrebi uvažavanja jednakog statusa dijaspore - iseljenika iz svih iseljeničkih grupacija iz Crne Gore.

Milutin Đukanović

Zakonom je definisano da se dijasporom - iseljenicima smatraju crnogorski državljani i druga lica poreklom iz Crne Gore, koji žive u inostranstvu i koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju matičnu državu porekla i baštine je kao demokratsku, nezavisnu, suverenu i građansku. Sa druge strane, dijasporom - iseljenicima, ne smatraju se crnogorski državljani koji borave u inostranstvu radi školovanja, lečenja ili drugim povodom koji ne podrazumeva nameru trajnog nastanjenja u inostranstvu.

- Ne znam da li su najbolji od nas otišli iz Crne Gore, ali je činjenica da ih hladnoća tuđine, ili nostalgija za domovinom napravila pravim borcima ili prvim branikom odbrane domovine - ocenjuje Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke. - I više su patriote u odnosu na one koji žive i zarađuju u Crnoj Gori. Ne mogu da shvatim da dijasporu treba da delimo po nacionalnoj i verskoj osnovi. Dijaspora je dala ogromna sredstva za bogomolje, islamske i pravoslavne, što je u tradiciji Crne Gore.

DRŽAVA SA DIJASPOROM

- Crna Gora ide gde je dijaspora, u EU - rekao je Milo Đukanović, predsednik Crne Gore na centralnoj svečanosti "Dani dijaspore - iseljenika" koja je održana u Baru. - Iseljavanje iz Crne Gore odvijalo se vekovima, pojedinačno i masovno, a siromaštvo je bilo u osnovi i jednog i drugog. U periodima dobrih odnosa između Cetinja i Beograda bilo je masovnih preseljenja u Srbiju. Odlazilo se i u Tursku, SAD, Argentinu, kasnije u Australiju, Nemačku, Luksemburg, Švajcarsku, a i druge zapadnoevropske države.