EKOLOŠKE nevladine organizacije "Ozon" i "Breznic", pozvale su premijera Duška Markovića da, shodno svom položaju, poništi koncesije za izgradnju malih hidroelektrana, ugovore koji nesporno nisu od javnog interesa i očigledno imaju sve elemente da, kao štetni za građane Crne Gore, budu raskinuti.

- Smatramo, takođe, da je potrebno hitno obustaviti i subvencije za postojeće male hidroelektrane. Sredstva prikupljena putem naplate od zagađivača, kroz akcizu na ugalj, namenjena za tu svrhu, preusmeriti na sanaciju pričinjene ekološke štete i eventualno obeštećenje investitora, ukoliko za to postoji potreba. Imajući u vidu aktuelne probleme i narasle tenzije, naročito na relaciji građani - investitori, za šta je upravo Vlada najveći krivac, smatramo da je jedina prava odgovorna odluka zaustavljanje dalje štete po društvo u celini - saopšteno je iz "Ozona" i "Breznice". - Tu su i trendovi u razvijenim zemljama, kao i stavovi EU i EIBRD kada su projekti malih hidroelektrana u pitanju, ali i upitna ustavnost podsticajnog načina otkupa tako proizvedene električne energije i očiglednog prostora za različite koruptivno-manipulativne elemente.


PROČITAJTE JOŠ: PROSLAVA NEZAVISNOSTI: Praznuju državu duboko podeljeni!

U saopštenju se navodi da iz svega navedenog, premijer Marković mora prepoznati ozbiljnost trenutne društveno-ekonomske situacije i hitnost i neophodnost zaštite javnog interesa.

- Smatramo da bi na ovaj način građanima Crne Gore, onim koji čuvaju njene najvažnije vrednosti, dokazao da mu je naše dobro važnije od privatnih interesa onih koji su koncesije na reke podelili kao da im je porodična, a ne državna svojina - navodi se u saopštenju ekoloških organizacija.

ODRŽIVI RAZVOJ

NADAMO se da će naše inicijative biti prihvaćene u najkraćem roku i da ćemo u narednom periodu, umesto svakodnevne tenzije, imati priliku da doprinesemo održivom razvoju i boljitku društva u celini - napisali su izvršni direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović i Milorad Mitrović, predsednik Ekološkog društva "Breznica" iz Pljevalja.