Glavna planska konferencija za NATO vežbu "Cyber Coalition 2019 – Major Planning Conference" (CC19 – MPC), čiji je domaćin Ministarstvo odbrane Crne Gore počela je u utorak u Podgorici.


Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, konferencija je okupila oko 100 sajber eksperata iz zemalja članica i zemalja partnera NATO, a posvećena je usaglašavanju scenarija i planova za izvođenje vežbe, koja će se održati krajem godine u Estoniji.


Direktorka Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane, Alma Ljuljanaj-Jovićević je, otvarajući Konferenciju, kazala da je zajednička aktivnost na ovom planu ključ uspešne borbe protiv sigurnosnih izazova.


- Vežba Sajber koalicije predstavlja dobru priliku za obuku i testiranje naših sajber branitelja, a što je još važnije, za izgradnju uzajamnog poverenja i razmene informacija sa krajnjim ciljem da se zaštiti sajber prostor i podrže operacije saveznika u tom pogledu, kazala je Ljuljanaj-Jovićević, koja je je podsetila da se Crna Gora pridružila Sajber koaliciji prošle godine u svojstvu posmatrača, ali da će od ove godine nadalje, Crna Gora uzeti aktivno učešće u ovoj vežbi, ne samo kao posmatrač.


PROČITAJTE JOŠ: PROSLAVA NEZAVISNOSTI: Praznuju državu duboko podeljeni!


Izvršni direktor Cyber koalicije, Robert Bakls se zahvalio što se Konferencija održava u Crnoj Gori, najmlađoj članici NATO, i to na Dan njene nezavisnosti.


- Naš Savez su suočava sa velikim izazovima u domenu sajber napada, kojima se ne možemo suprotstaviti pojedinačno. Moramo usavršiti vežbe koje mogu testirati naše kapacitete za nacionalne odgovore, za zaštitu naše mreže unutar naših područja, integrišući se sa ostalima, kazao je Bakls.

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore kažu da je cilj CC19 je da poboljša koordinaciju i saradnju između NATO i saveznica, ojača sposobnost zaštite sajber prostora Alijanse i da sprovede vojne operacije u sajber domenu.


Vežba će testirati NATO i nacionalne procedure o razmeni informacija, situacionoj svjesnosti u sajber prostoru i donošenju odluka.