NA današnji dan pre 13 godina, 21. maja 2006. godine, održan je referendum kojim je Crna Gora obnovila državnu nezavisnost, ali njome nije zacelila duboke podele i svađe koje su pratile kampanju dva bloka - za suverenu Crnu Goru i za nastavak zajedničkog suživota sa Srbijom.

"Otcepljenje" od Beograda donelo je 55 odsto birača, dok je protiv bilo njih 44,5 odsto. I zato, gotovo da nema familije u Crnoj Gori koja nije "poderana" po nacionalnim, verskim i drugim šavovima. Dva brata koja je jedna majka rodila ne govore istim jezikom, ne idu u istu crkvu i nisu iste nacije!

PROČITAJTE JOŠ - DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE: Suvereni, ali podeljeni; Đukanović: Istorijski datum

Kojim putem ide današnji Montenegro? Država je postala članica UN, nedavno i NATO, primakla se EU, ali i priznala lažnu državu Kosovo, zbog čega je zategla odnose sa Srbijom, potom i sa Rusijom. Pitanja koja su opterećivala političku scenu još iz vremena zajedničke države sa Srbijom, poput službenog jezika, statusa Srba i položaja SPC, i dalje su aktuelna.

Sindikalci podsećaju da je zbog gubitka radnih mesta, stečajeva i likvidacija preduzeća, bez posla ostalo više od 40.000 radnika! Kažu da se javni dug od 2006. do danas uvećao na oko 3,3 milijarde evra. Zemlja, ali i region, tresu se zbog krvavog rata klanova crnogorskog podzemlja.

Marko Kovačević, Foto NSD

Međutim, visoki funkcioner DPS, Obrad Mišo Stanišić, na sve gleda drugačijim očima. Za "Novosti" podseća da je Crna Gora posle 88 godina bez ijedne prolivene suze, prvi put u istoriji, vratila svoju državnost i nezavisnost.

- Od tada se mnogo toga pozitivnog dogodilo. Crna Gora je među 29 najrazvijenijih zemalja sveta, prva sledeća država koja će ući u EU jer je do sada od 33, otvorila 32 pregovaračka poglavlja, neka su i zatvorena - kaže Stanišić.

Sasvim drugačiju priču o situaciji u Crnoj Gori priča Marko Kovačević, iz opozicione Nove srpske demokratije. On stanje ilustruje rečima narodnog tribuna Marka Dakovića koji je svojevremeno rekao za Kraljevinu SHS, "da su tom državom svi zadovoljni, ujedinitelji jer im se ideja ostvarila, ali i njeni protivnici jer se država vođena na takav način raspada".

- Približno isto možemo reći i za današnju državu Crnu Goru: oni koji su bili za njenu nezavisnost, jer im se ideja ostvarila, i oni koji su bili za očuvanje zajednice Srbije i Crne Gore, jer se ova država raspada - tvrdi Kovačević.

Obrad Mišo Stanišić, Foto DPS

Dokaz za to su zarobljene institucije koje, zbog različitog političkog programa i nečijeg nacionalnog izjašnjavanja, vrše progon i montiraju sudske procese, dodaje Kovačević.

- Srbi su u ovoj državi naročito "privilegovani". Naši politički lideri se osuđuju na višegodišnje kazne zatvora. Pravoslavna crkva se progoni samo zato što nosi srpsko ime, isto važi i za srpski jezik, koji je, sem Albancima, svima u Crnoj Gori maternji. Srbi ne mogu da se zaposle ako ne pristanu na asimilaciju - kaže Kovačević za "Novosti".

Politički analitičar Vojin Grubač smatra da država nije opravdala obnovu nezavisnosti.

- Zapad radi šta hoće, a najčešće je tera na razne spoljnopolitičke gadosti. Kao primere možemo navesti crnogorsko priznavanje "države Kosovo", odlazak crnogorskog oficira u Knin na proslavu zločinačkog poduhvata "Oluje" i ulazak u NATO - kaže za "Novosti" Grubač.

ALBANSKE ZASTAVE U TUZIMA

POVODOM Dana nezavisnosti, širom Crne Gore gradovi su ukrašeni crnogorskim zastavama. Izuzetak je Opština Tuzi, koja je okićena ravnopravno i crnogorskim i albanskim zastavama. Da će tako i biti, pre nekoliko dana najavio je predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj. On je tada poručio da su Albanci uvek podržavali nezavisnost države Crne Gore.

Milo Đukanović

ĐUKANOVIĆ: ISTORIJSKI PODVIG

POSLE samo 13 godina od obnove nezavisnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja Crne Gore, danas s ponosom ističemo da je vreme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija, kaže se u čestitki predsednika Crne Gore Mila Đukanovića upućenoj građanima povodom 21. maja, Dana nezavisnosti. Podsetio je da je ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim putem obnovila svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih država.

- Postala je važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropsku uniju. Država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije. Multietnička zajednica za primer - poručio je Đukanović.