DA li će studenti, kao i prethodnih godina, deo ispita polagati u predrokovima kako bi uspeli da leto provedu radno u Americi, zašta su uložili i do 2.500 evra, još je neizvesno. Iako je Univerzitet prvobitno zabranio prevremeno polaganje ispita, nakon pobune studentske i omladinske javnosti, Rektorat je dao obećanje da će njihov problem biti rešen odmah nakon praznika.

Pročitajte još: Funkcioner Demokratskog fronta: Lažne najave investicija na severu Crne Gore podstiču iseljavanje

Naime, zbog dopisa Rektorata, fakultetima je zabranjeno da organizuju predrokove studentima koji su aplicirali za "Vork end travel" (VAT) program i sezonske poslove. U dopisu koji je dostavljen svim fakultetskim jedinicama, Univerzitet Crne Gore tražio je da se ispitne aktivnosti sprovedu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom i akademskim kalendarom Univerziteta Crne Gore. Prema rečima studenata, do sada nije postojao problem za takvo nešto, a praksa sa predrokovima postoji već godinama.

- Nikad ni dekanat ni Rektorat nisu napravili probleme, sve do ove godine, i to usred predroka, kad su neki studenti već položili određene ispite. Sad postoji bojazan da li će ti ispiti biti priznati. Nikome nije jasno gde je taj statut bio sve ove godine - priča jedan od studenata. - Veliki problem jesu i 2.000 evra, koliko je uloženo. Dakle, to je taksa agenciji, ambasadi i avio-karte. Taj novac će nam propasti ukoliko ne odemo za Ameriku.

Povodom studentske pobune, otvorenim pismom im se obratio menadžer Karijernog centra UCG Ivica Todorović, naglasivši da ne može da se ukine nešto što ne postoji.

Pročitajte još: DRUŠTVENE MREŽE "GORE": Maturanti u Bijelom Polju slavili kraj školovanja sa crnogorskim, srpskim i zastavama BiH (VIDEO)

- U sistemu visokog obrazovanja u Crnoj Gori nije moguće da postoje predrokovi, a ni redovni rokovi sve dok se ne završi nastava - naveo je Todorović, dodajući da je zakonom propisano da student polaže ispit po završetku nastave iz tog studijskog predmeta. - Na UCG tekuća nastava se odvija do 24. maja 2019. godine. Svako polaganje ispita koje se ne sprovodi u redovnim terminima i pre nego što se završi nastava bilo bi nezakonito. Kako neko može da polaže celokupan ispit, u sistemu obrazovanja gde se prikupljaju bodovi, odvija praktična nastava i predavanja predmetnih profesora, dok se svi ti elementi nastave još izvode. Nije fakultet večernja škola niti kurs. Makar ne bi trebalo da bude.

Kazao je i da je svestan da studenti ne idu u Ameriku turistički, već da bi mukotrpno radili tokom celog leta, te da bi trebalo imati razumevanja za njihove potrebe, ali i da ih to što nema predrokova ne sprečava da idu na programe VAT, jer se na te programe može ići i tokom skoro celog juna.

Studentska inicijativa je nakon odluke Univerziteta da ukine rokove organizovala potpisivanje peticije i uputila zahtev Univerzitetu CG, Senatu i Upravnom odboru. Nakon toga, zakazali su i protest koji je trebalo da se održi u ponedeljak, ali je odložen nakon što je iz Rektorata obećano da će im predrokovi ipak biti dozvoljeni, odmah nakon praznika.

Foto CDM

PODRŠKA STUDENTIMA

STUDENTE su podržali i iz Građanskog pokreta URA, navodeći da je nedopustivo da Univerzitet ukida predrokove korisnicima VAT programa. Takođe, predsednik Foruma mladih GPURA Milan Đaković (na slici) tvrdi da je UCG time pokazao svoju "paradoksalnu funkciju".

- Ne čudi što studenti masovno idu u Ameriku, jer kakvu perspektivu mogu videti ovde kad ih u toku studiranja institucije koje bi trebale da rade u njihovom interesu - sabotiraju - kazao je Đaković.

Foto Univerzitet CG Ivica Todorović

DELIMIČNA POBEDA

STUDENTSKA inicijativa čestitala je studentima "polovičnu pobedu", uz poruku da i dalje čekaju odgovor nadležnih.

- Prorektorka za nastavu UCG-a dr Đurđica Perović kazala je da je sada moguće polagati ispite odmah nakon praznika Dan nezavisnosti. Uz pritisak studenata, SPUCG i prorektorka su došli do kompromisa koji odgovara našem zahtevu tj. povlačenju zabrane ispitnih rokova koji po ranijim tvrdnjama nisu u skladu sa akademskim kalendarom - kazali su iz Studentske inicijative.