VLADIMIR Jokić (Demokratska Crna Gora) nije više prvi čovek kotorske opštine, zahvaljujući presudnim glasovima partije Ranka Krivokapića (SDP), koalicionog partnera stranke smenjenog gradonačelnika! Uz glasove odbornika DPS, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Liberalne partije došlo se do većine od 18 prisutnih, što je bilo dovoljno za politički odstrel Jokića.

- Političkom korupcijom i prevarom razrešen sam funkcije predsednika opštine Kotor. Kao što sam više puta rekao, odlazim čista srca i čista obraza. Poenta svega je da su ljudi, koji su glasove dobili zahvaljujući anti-DPS retorici, danas predali te ljude stvarajući većinu za DPS. To je akt SDP i personalno njenog predsednika Ranka Krivokapića. Ponosan sam što je moj rad uspeo da ujedini DPS, SDP, SD, LP i HGI u nameri da me smene. To samo dokazuje da smo ja i uprava koju sam predvodio radili u interesu građana - kazao je Jokić.


PROČITAJTE JOŠ: Kotor: SDP ne odustaje od smene Jokića

Njegova smena izazvala je burnu reakciju lidera Demokrata Alekse Bečića:

- Nema te sile koja me može naterati da sedim za Krivokapićevim stolom i da se sa njima dogovoram - poručio je ogorčeni Bečić, dodajući da se svi u SDP ne slažu sa smenom Jokića. - Personalizovaću odgovornost na onog koji je skuvao ovu čorbu, kao mnoge do sada, a njegovo ime je Ranko Krivokapić. Danas je Krivokapić pucao u jedinstvo opozicije, u demokratiju, u izbornu volju i kao mnogo puta do sada dao pojas za spasavanje DPS-u!

Predsedavajući Skupštine Željko Aprcović (DPS) kazao je da svi moraju ovakvu odluku mirno da prihvate, apelujući na samog Jokića i zaposlene u lokalnoj samoupravi koje je "on doveo" .

- Ovo treba da shvate ozbiljno i ne prave ništa što bi podleglo krivičnoj odgovornosti - kaže Aprcović.

Vladimir Jokić Foto SO Kotor

Grad Kotor je tako od juče jedini u Crnoj Gori koji nema prvog čoveka, jer Skupština nije u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi imenovala vršioca dužnosti nakon Jokićevog razrešenja. Politička kriza je dodatno usložnjena, jer se ne zna ko će narednih dana i meseci "kositi, a ko vodu nositi", pa će najverovatnije Ministarstvo javne uprave uvesti prinudnu upravu.


PROČITAJTE JOŠ: Kotor: Jokić prihvata referendum o luci


NAJAVILI OSTAVKE

PRE početka sednice lokalnog parlamenta nekoliko čelnika kotorske opštine najavilo je ostavke u slučaju smene gradonačelnika. Među njima su Dragica Perović, predsednica SO Kotoru, Milivoje Mišo Samardžić, potpredsednik Opštine Kotor, Maja Mršulja, sekretar SO Kotor i Veljko Vujović, glavni opštinski administrator.