BANjALUKA - Lideri SNSD, SDA i HDZ u BiH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović ni u sredu nisu postigli saglasnost o formiranju Saveta mnistara BiH, a Dodik kaže da vlast na nivou države BiH treba formirati bez ikakvih uslovljavanja.

Gostujući u sredu uveče u emisiji Telering RTRS-a, Dodik je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović tek nakon sastanka sa delegacijom te stranke počeo da uslovljava.

"Pošto SDA ne želi da odustane od uslovljavanja, zato smo do ovoga i došli. ?a sam danas napustio sastanak. Neću da sedim tamo i gubim vreme. Prvo smo imali duži sastanak (Dragan) Čović, Izetbegović i ja i dogovorili jedno. Onda je Izetbegović tražio da ode do svoje delegacije i vratio se sa drugim pristupom koji smo opet morali da rešavamo. Ne u smislu raspodele, koju smo na neku način postigli, nego sa stanovništva uslovljavanja, tražeći da Hrvati prećutno dozovole da ministrka odbrane Marina Pendeš kao pošalje usaglašeni MAP u Brisel i da je to kao uslov za formiranje vlasti", objasnio je Dodik.

PROČITAJTE JOŠ - Podeljeni resori u Savetu ministara? Dodik: Dok se sve ne dogovori, nije ništa dogovoreno

Ističe da to nije bio uslov kada su na početku zajedno razgovarali trojica lidera stranaka.

"Izetbegović je govorio tada da on hoće Ministarstvo odbrane, a pretpostavljam zašto on to hoće. Rekao sam da ja s tim nemam ni jedan problem. Ali, ako neko misli ovde u BiH da sam donosi odluke i da kaže da Bošnjak dolazi na mesto ministra odbrane i da će on bez saglasnosti svojih zamjenika doneti takvu odluku o NATO-u, onda samo može da napravi krizu", kazao je Dodik.

On je pojasnio da ni jedan ministar na nivou BiH ne može donositi odluke bez svojih zamenika koji imaju ista ovlašćenja kao i ministar.

" Takve odluke ministar ne može doneti ni bez odluke Saveta ministara, a na kraju krajeva ni bez saglasnosti Predsedništva BiH, koje i vodi spoljnu i odbrambenu politiku. To vam je isto da ja sad odem i potpišem sporazum o pridruživanju sa Srbijom. Prema tome, ako neko hoće da pravi problem u ovoj zemlji, neka ga pravi. Kada bi neko to uradio i predao MAP, onda bi uveo novu praksu, onda bi to značilo ovo što sam rekao da i ja imam pravo da samostalno radim slične stvari", rekao je.

Dodik je naglasio da bez saglasnosti Republike Srpske niko ne može da odnese MAP u Brisel, ni sada, ni u budućnosti.