U DRŽAVNI budžet Crne Gore prošle godine slilo se po osnovu koncesionih naknada 8,3 miliona evra od onih koji priređuju kladioničarske igre, saopštili su za "Novosti", iz Uprave za igre na sreću.

- Te obaveze su propisane članom 54 Zakona o igrama na sreću, koji kaže da se koncesiona naknada sastoji od fiksnog i varijabilnog dela. Fiksni deo obaveze priređivača iznosi 500 evra mesečno po kladionici, dok se varijabilni deo određuje mesečno u iznosu od 10 odsto od osnovice koju čini ukupan iznos uplata, umanjen za vrednost isplata - pojasnili su u Upravi.


PROČITAJTE JOŠ:
Podrivaju temelje Mamule?!

Pored koncesione naknade priređivači igara na sreću imaju obavezu uplate poreza i doprinosa. Evidentirana su 72 obveznika, odnosno 1.356 objekata. Međutim, praksa je da priređivači igara na sreću imaju i drugu delatnost.

- Ne postoji evidencija o zaposlenima u kladionicama i kazinima, odnosno ostalim objektima koji su u vlasništvu te firme - kaže Milica Vuletić iz Poreske uprave. - Trenutan broj osiguranika na šifru zaposlenja iznosi 2.086. Prosečna bruto zarada iznosi 342 evra.

NOVI ZAKON U IZRADI ZASADA nije bilo inicijativa u smeru zabrane rada priređivanja kladioničarskih igara u Crnoj Gori. Međutim, novi Zakon o igrama na sreću je u procesu izrade, i njime će se otkloniti nedostaci važećeg Zakona i unaprediti oblast igara na sreću, koristeći uporedna iskustva. Zato još nemamo konačan odgovor na ovo pitanje - rekli su nam u Upravi za igre na sreću.

A gde je granica kada zabava preraste u zavisnost pitali smo sociologa Srđana Vukadinovića.

- Suma, odnosno visina uplate, manje je bitna. Nije važno da li neko uplaćuje evro, dva ili pet. Na to posebno treba obratiti pažnju, jer svakodnevno klađenje je vrsta zavisnosti. Krene se sa malim ulozima, pa ako bude i dobitka onda se sve više igra i postepeno se ulazi u finansijske dubioze. I onda korak po korak, zavaravanje da se može sa malo dobiti mnogo. Računaju, "ja ću se od tog poroka otrgnuti". Takvi su retki - ističe Vukadinović.

Retki su oni koji se povremeno "igraju", a češći slučajevi da se svakodnevno klade. Imaju i gde. Kladionica ne manjka, ima ih na svakom ćošku. Ulozi od onih simboličnih, pa i većih u stotinama ili čak hiljadama evra.

- Kladim se svakodnevno. Rekreativno. Uplate su od 50 centi do dva evra. Ponekada se i dobije. Sve u svemu, mislim da nisam u gubitku - ispričao nam je Branko K., koga smo zatekli u jednoj od podgoričkih kladionica.

I Žarko R. ne propušta klađenje. Kaže svakoga dana kocka se sa ulogom od dva do pet evra.

- Igram sve. Kladim se na utakmice fudbalske, košarkaške, hokej. Odigram i tombolu, pa svakog dana. Osim toga, često i trke pasa - nabraja Žarko i dodaje da su dobici baš retki, a ulozi, ako se ima i viši od pet evra.

I dok biznis klađenja u Crnoj Gori "cveta", ima država u regionu koje su zabranile rad kladionica. Albanija je početkom godine zatvorila oko 4.300 uplatnih mesta. O zatvaranju razmišljaju i u Severnoj Makedoniji. Kod nas, kažu, takve inicijative nema.


PROČITAJTE JOŠ:
Most nad "Nevestom"