Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić pozvao je političke partije u toj zemlji da usvoje Predlog godišnjeg nacionalnog programa za NATO (MAP) za 2018/19. godinu.

On je pozvao predstavnike stranaka koje su proevropski orijentisane i zagovaraju saradnju da glasaju za usvajanje tog plana i tako, kako je naveo, "donesu dugoročno opravdanu i ispravnu odluku".

Zvizdić je istakao da su ključni zadaci svih funkcionera i političkih partija borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH, politicka ozbiljnost, odgovornost, mir, stabilnost i socio-ekonomski razvoj, te da te ciljeve zemlje može dosegnuti samo sprovođenjem neophodnih reformi i kontinuiranom realizacijom aktivnosti na putu evropskih i NATO integracija, saopšteno je juče iz kabineta predsedavajućeg Saveta ministara u tehničkom mandatu, prenela je Srna.

On je naglasio da je zbog toga izuzetno važno da bude, kako ističe, “razobličen spin” kojim se usvajanje prvog godišnjeg plana izjednačava sa punim članstvom BiH u NATO-u.

Pročitajte još - Zvizdić: Regionalna saradnja i poverenje ključ odnosa

"Cilj ovakve dezinformacije jeste da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama", navopdi se u saopštenju.

Zvidić je podsetio i na izjave NATO funkcionera u kojima je jasno istaknuto da je godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći BiH da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima.

Predlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, nakon što je tri puta skidan sa dnevnog reda, ponovo je uvršten u dnevni red današnje sednice Saveta ministara u tehničkom mandatu.

Na sednici Saveta ministara u tehničkom mandatu održanoj 22. januara ova tačka je skinuta sa dnevnog reda na predlog ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Sednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja je bila zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostatka kvoruma nakon što su na sastanku zvanicnika Republike Srpske kod predsednice Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.