BRISEL/SARAJEVO - Odlazeći predsedavajući Saveta ministara BiH, Denis Zvizdić, izjavio je u Briselu da je načelo poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od zemalja preduslov daljnje stabilizacije i prosperiteta, ne samo svake zemlje pojedinačno, nego i regiona u celini.

Zvizdić je nakon sastanka šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa liderima zemalja Zapadnog Balkana i Kosova izrazio optimizam da će nastavak dijaloga baziranog na međusobnom uvažavanju i pozitivnoj političkoj volji voditi ka zajedničkim naporima u realizaciji ključnih prioriteta na prostoru celokupnog regiona Zapadnog Balkana.

Istakao je značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna saradnja i međusobno poverenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja, preneo je sarajevski portal Kliks.ba.

PROČITAJTE JOŠ - Đukanović: Poseban fokus na Makedoniji, dijalogu Beograda i Prištine i BiH

Rekao je da je BiH privržena načelima, ciljevima i vrednostima Evropske unije i da će i u narednom periodu nastaviti raditi na napretku u svim procesima, sa posebnim osvrtim na socio-ekonomske reforme.

Zvizdić je rekao da je BiH trenutno u fazi finalizacije odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije u okviru pripreme Mišljenja o zahtevu BiH za članstvo u EU.

Istaknuo je važnost kontinuiranog angažmana Evropske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar regiona Zapadnog Balkana, kao i Evropske unije sa regionom.

Naglasio je da BiH ostaje potpuno posvećena daljem nastavku regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti, i istaknuo neophodnost poštovanja međunarodnih obaveza i preuzetih obaveza iz postojećih regionalnih i međunarodnih sporazuma, sa fokusom na Cefta sporazum i Sporazum o stabilizacijii i pridruživanju.