HOTELSKA grupa “Budvanska rivijera” biće podeljena na dva dela. Vlada Crne Gore je, naime, dala saglasnost na odluku Odbora direktora najvećeg crnogorskog hotelijera o izboru modela i pokretanju postupka restrukturiranja, koju je ovo upravljačko telo donelo krajem decembra prošle godine.

Postupak podele velikog preduzeća, čiji je većinski vlasnik država, a koji sada zvanično počinje, predviđa postojanje dva preduzeća umesto jednog. U novom preduzeću biće grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, koji su u zakupu grčke firme “Adrijatik propertis”, čiji je vlasnik Petros Statis. Prvobitno su najpoznatiji hoteli izdati u zakup na 30 godina (2007. godine), a potom im je produžen zakup na 42 godine. Zakupac je rekonstruisao objekte, tako što je spoljašnost ostala ista, a enterijer je znatno preuređen. Hoteli u Svetom Stefanu i Miločeru će, najverovatnije, ostati u državnom vlasništvu.


PROČITAJTE JOŠ: Skadar rizičan kad je jugo!

Ostali hoteli će ostati, bar zasada, u sastavu postojećeg preduzeća HG “Budvanska rivijera”. To su “Mogren” i “Aleksandar”, kao i veliko Turističko naselje “Slovenska plaža” u Budvi i hoteli “Palas” i “Kastel lastva” u Petrovcu.

U ove objekte “Budvanska rivijera” je uložila znatna sredstva, poboljšavajući novim sadržajima ponudu, uz dobijanje viših kategorija. Budvanski hotelijer je ulagao u rekonstrukciju iz svojih sredstava, i to veoma uspešno, što potvrđuje popunjenost pomenutih objekata tokom većeg dela godine.

Odavno se, međutim, priča o privatizaciji budvanskog hotelijera. Pominjana je izgradnja novih hotela i drugih ugostiteljsko--turističkih sadržaja uz samu “Slovensku plažu”, oko jedinstvenog naselja koje je sagrađeno nakon razornog zemljotresa koji je zahvatio ovo područje pre četiri decenije.


PROČITAJTE JOŠ: Odbegli Duško Knežević "propituje" predsednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

KOLE I EMILFARB

U BUDVI se priča da će poznati biznismeni Miodrag Kostić Kole i Nil Emilfarb, vlasnik “Strateks grupe”, u čijem sastavu je budvanska “Zavala”, biti većinski vlasnici HG “Budvanska rivijera”, kojoj pripadaju hoteli u Budvi i Petrovcu. Oni su vlasnici velikog dela akcija ovog preduzeća, i kako se zasada još nezvanično priča, spremni su da kupe deo koji im je potreban da bi imali većinski paket.