ИЗ Управе поморске сигурности, након недавне трагедије када је страдало троје одраслих и дете на Скадарском језеру, упозоравају да је оно ризично за пловидбу кад је југо! И веома је непредвидљиво, па опомињу све који управљају пловилима да се при лошим временским условима не упуштају у ризик. Језеро је непредвидљивије од мора, за неколико минута се дигну таласи!

- Метални чамац, чији је чун узак, има плитак газ, није предвиђен за пловидбу кад има таласа. У таквим условима не би смели испловљавати и ризиковати животе - наводи Жарко Лукшић из УПС. - Није тајна да се на Скадарском језеру чамци за риболов користе за превоз путника, да пловилима управљају и особе које немају дозволу за то.

Прочитајте још: НЕЗАПАМЋЕНА ТРАГЕДИЈА НА СКАДАРСКОМ ЈЕЗЕРУ: Вода однела трочлану породицу и спасиоца

У УПС додају да особа која управља чамцем по закону треба имати дозволу за управљање чамцем. Пре полагања за водитеља чамца у лучкој капетанији треба да обави лекарски преглед у овлашћеној здравственој установи. Полаже се у Лучкој капетанији. У складу са законским прописима Закона о сигурности поморске пловидбе, чамац је до 12 метара, дужа пловила су јахте. За јахту је потребно трогодишње искуство водитеља чамца и након тога се полаже за скипера, односно морнара мотористу за јавна пловила.

Лице које управља пловним објектом приликом пловидбе, маневрисања, пристајања, привезивања и одвезивања, дужно је да поступа на начин којим се не угрожавају људски животи и не наноси штета свом и другим пловним објектима. Редовним прегледом чамца утврђује се стање трупа, погонских и других уређаја и опреме чамца. Мотор који се користи за конкретно пловило мора бити уписан на власника пловила. Ако је све у складу са прописима, УПС издаје сертификат о баждарењу пловила (да је способан за пловидбу), власник са полисом осигурања иде у Лучку капетанију где се региструје чамац.

- На језеру има много пловила која су самоградња - чунови. Ако се ради о самоградњи, тада чамци морају имати и сертификат о самоградњи, који даје одређена кућа - наводе у УПС.

РЕГИСТРОВАНИ ЧАМЦИ

ПРЕМА подацима Лучке капетаније Бар, регистрованих чамаца на Скадарском језеру има 616. Од овог броја 543 је регистровано за спорт и разоноду, 73 за привредне сврхе - превоз путника и девет је за јавну употребу.