GRADNjA glavne autobuske stanice u Herceg Novom planira se skoro deceniju. Pre devet godina bili su raspisani i konkurs za idejno rešenje i tender za izbor izvođača, ali projekat nije realizovan. Kako su se smenjivale gradske vlasti, tako su se menjale i ideje o lokaciji za ovaj važan objekat, ali je prošle godine konačno lokalni parlament usvojio odluku da se glavna autobuska stanica gradi na Šištetu u Igalu.

Da je izabrana sigurna lokacija, potvrdila su nedavno završena geomehanička istraživanja. Osim toga, ta parcela je u opštinskom vlasništvu i, prema mišljenju aktuelne lokalne uprave, najpovoljnije je rešenje za moderan objekat koji odavno nedostaje gradu. Potpredsednik opštine Miloš Konjević kaže da su sada u fazi izrade idejnog rešenja, nakon čega će uslediti izrada glavnog projekta, pa će tada biti jasno i koliko će izgradnja autobuske stanice koštati.

- Očekujemo da će kompletna projektna dokumentacija biti završena do kraja godine. Zasada planiramo da osnovni objekat i perone gradimo iz sopstvenih sredstava, odnosno kreditnog zaduženja, a za ostale sadržaje bićemo otvoreni za privatno-javno partnerstvo - objasnio je Konjević.


PROČITAJTE JOŠ - Đaci će dobiti novu školu u Igalu


Autobuska stanica bi na oko 21.000 kvadratnih metara, pored obaveznih sadržaja, imala parking za autobuse koji čekaju, i tu bi prevoznicima bile pružene usluge čuvanja, pranja, podmazivanja, pokazala je studija gradske Agencije za izgradnju i razvoj.

Prednost lokacije na Šištetu je i u činjenici da gravitira prema graničnim prelazima ka Hrvatskoj, ali i prema kraku buduće zaobilaznice i brze trase magistrale koje započinju u Sutorini.

- Većina autobusa sada u Herceg Novi dolazi iz pravca Tivta, pa bi najpogodnije bilo da prođu kroz grad i na pogodnim autobuskim stajalištima ostave ili prime putnike, koji bi tako najkraće pešačili do odredišta - navedno je u studiji.

Saobraćajne gužve ne bi bile pojačane ni leti, jer je učešće autobusa u ukupnom broju vozila kroz grad tek jedan-dva odsto.


STARA STANICA

POSTOJEĆA mala autobuska stanica nalazi se u centru Herceg Novog, uz Jadransku magistralu. Izgrađena je pre pola veka. Nju je krajem 2017. godine kupila podgorička firma "D Station" za 370.000 evra od kompanije "Vektra Boka".