VIŠEDECENIJSKI problem nedostatka škole u Igalu, na početku ove školske godine kulminirao je kada je uprava OŠ "Dašo Pavičić" donela odluku da se deca koja su pohađala nastavu u područnom odeljenju u Igalu, zbog nebezbednosti objekta (Dečje odeljenje Instituta) presele u područno odeljenje škole u Sutorini. Roditelji su se pobunili, zapretili da decu neće slati u školu i zatražili ponovo rešenje od Opštine i od resornog ministarstva. Tu je počeo rasplet, a epilog su zasada dva obećanja. Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo obećalo je da će u budžetu za narednu godinu opredeliti potrebna sredstva za izgradnju škole u Igalu, a nakon što je odbor direktora Instituta "Dr Simo Milošević" dao saglasnost da OŠ "Dašo Pavičić" koristi i dalje objekat Dečjeg odeljenja do trajnog rešavanja ovog problema.

Moguće lokacije za buduću školu u skladu sa Prostorno-urbanističkim planom predložili su iz hercegnovske Agencije za izgradnju i razvoj. Direktor Agencije Boro Lučić informisao je da je jedna od njih već postojeća, staro dečje odeljenje Instituta koje se već koristi kao škola, a druga je na uglu Ribarske ulice i magistrale. Obe su u državnom vlasništvu.


PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Klupe tesne za đake


Lučić je objasnio da lokacija na kojoj se sada nalazi područno odeljenje škole treba da se preuredi kako bi zaista bila u funkciji vaspitno-obrazovne ustanove.

- Druga opcija podrazumeva kompleks od oko 20.000 kvadrata, pod šumom, a ulaz bi bio iz Ribarske ulice čime bi se osigurala bezbednost i dece i roditelja. Okruženje je prelepo. Država je većinski vlasnik prostora, tako da imaju lokaciju ako zaista žele da prave školu. Što se tiče planske dokumentacije i Opština i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog će maksimalno izaći u susret - obećao je Lučić.


BEZBEDNO

U MEĐUVREMENU su u trošnoj zgradi Dečjeg odeljenja zamenjene sve elektroinstalacije i stvoreni preduslovi da deca koja su upisana u to područno odeljenje nastave u tom objektu da bezbedno pohađaju nastavu.

U odavno prebukiranoj OŠ "Dašo Pavičić" na Toploj je 1.346 učenika, od kojih je u područnim odeljenjima u Igalu 240, a u Sutorini 18 đaka.