MEŠTANI turističkih naselja od Utjehe do Hladne uvale koja se graniči sa ulcinjskom opštinom (MZ Pečurice), kažu da iako su podneli zahteve za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, neće plaćati komunalije jer Opština Bar godinama nije uložila nijedan dinar u putnu i komunalnu infrastrukturu u ovom kraju barske rivijere. Nedavno je održana Skupština mesne zajednice Pečurica, gde je zaključeno da se komunalije ne plaćaju dok Opština nešto ne uradi za naselja gde su njihove kuće. Procenjuju da na ovom lokalitetu ima oko 2.500 objekata od kojih je većina izgrađena za turističku privredu. Tokom leta, kažu vlasnici turističkih objekata, odmara se oko 40.000 turista.

Meštani imaju listu problema, komunalne i infastrukturne prirode, koji se iz godine u godinu samo konstatuju i nagomilavaju, ali rešenja ni na pomolu. Obraćali su se, kažu, čelnicima lokalne uprave, pisali dopise, ali odgovor nisu dobili.

- Gorući problem je struja jer nestaje često, slab napon pa se kvare aparati. Ulice od Jadranske magistrale prema obali su u očajnom stanju. Samo niz ovu ulicu dolaze turisti u četiri hotela sa tri i četiri zvezdice, tri kafića, veliki broj objekata apartmanskog tipa, plaže... - kaže Dana Pavlović. - Mora da se uradi još jedna trafostanica, trasiraju prilazne ulice do mora od Jadranske magistrale. Takođe, deponija Možura uništava naš turizam, gušimo se od smrada nakon kiša, pa smeće...

Vlasnik visokokategorisanog turističkog objekta Božan Stevović ističe da su zbog lošeg puta, slali dopis Opštini Bar prošle godine.

Pročitajte još - PREDSEDNIK OPŠTINE BAR: Nećemo trpeti nečistoću!

- Ulica bi trebalo da bude širine bar pet metara. Molili smo da trasiraju put pa bismo mi svojim sredstvima ulicu upristojili, jer to je neophodno za razvoj turizma, a iz Opštine do sada nisu nijedan evro uložili u putnu infrastrukturu na ovom lokalitetu - kaže Stevović. - Mi ovde nismo imali nikakvu infrastukturu, sami su ljudi probijali puteve, dovodili struju. Struja je 145-170 volti po fazi, što je nemoguće za rad električnih aparata. Koliko je tehnike, klima-uređaja stradalo zbog slabog napona. Osiguranje tako loš napon ne priznaju. Kome da se žalimo?

Jedan od puteva u naselju

ZA SMEĆE 2.000 €

KOMUNALNOM plaćam oko 2.000 evra, a najbliža kanta od mog objekta je 540 metara. Moramo da angažujemo auto, čoveka koji će poneti smeće - kaže Božan Stevović. - U komunalnom kažu: "Obezbedite nam plac za kontejnere i put da naše vozilo može da se spusti." Zar mi građani treba da obezbedimo plac i put?

MOŽURA UGROŽAVA ŽIVOT

Stevović ističe da žiteljima i turistima deponija Možura ugrožava život.

- Posle kiše je nepodnošljiv kiseli smrad od kog ne može da se diše. Turisti se pitaju šta je ovo što guši - priča Stevović.

On podseća da je deponija bila napravljena za Bar i Ulcinj, ali Možura je postala deponija za celu Crnu Goru.