OD 1. septembra Tuzi su zvanično postali 24. opština u Crnoj Gori i posle višegodišnjih pokušaja Malesija je konačno dobila novi status, zahvaljujući glasovima vladajuće većine u državnom parlamentu. To je urađeno zahvaljujući izmenama zakona o teritorijalnoj organizaciji, koje je usvojila Vlada Crne Gore, čime je bio ispunjen koalicioni dogovor DPS-a i "Albanci odlučno", koji je albanska koalicija uslovila pitanjem formiranja vlasti na državnom nivou. Tako je stavljena tačka na projekat albanskih nacionalnih stranaka da dobiju "svoju suverenost".

Tuzi se prostiru na 240 kvadratnih metara (15,7 odsto teritorije Podgorice), sa 47 naselja, koji imaju oko 15.000 stanovnika. Prema ovim parametrima veće su od Andrijevice, Šavnika, Plužina, Petnjice, Gusinja, Tivta i još nekih crnogorskih opština. Albanci su još ranije uradili studiju o opravdanosti formiranja opštine Malesije sa Tuzima kao administrativnim i kulturnim centrom, udaljenim desetak kilometara od Podgorice.

Kao prednosti za dobijanje opštine naveli su da područje Malesije poseduje institucije za funkcionisanje punopravne opštine, a to su privredne, kulturološke i društvene prednosti, kao i geografski položaj, granica sa Albanijom i sa njom povezanost železnicom. U blizini su aerodromi, luke Bar i Drač, Skadarsko jezero.

Tužanima je još odranije za oko zapala ekonomska moć jedne od najuspešnijih crnogorskih kompanija Plantaža "13.jul", jer je tu najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi na preko 22.225 hektara sa više od milion čokota vinove loze! Poseduju i plantaže bresaka. Ova uspešna firma ima i jedinstven u svetu podzemni vinski podrum na nekoliko hektara, kapaciteta desetina miliona litara!


Pročitajte još - „Plantaže”: Maraševa nameštala bilanse?


Tuzi se delom oslanjaju i na Nacionalni park Prokletije, ali i Skadarsko jezero, pa bi uz druge resurse ovaj kraj mogao još više da unapredi planinski i jezerski turizam, a tu je i kanjon reke Cijevne.

Foto arhiva

"Razgraničenje" sa Podgoricom sačekaće rezultate izbora koji će se održati 90 dana od stupanja na snagu zakona o opštini Tuzi. To ne znači samo rešavanje "povlačenja crte" između dve opštine, nego i druga prava i obaveze, formiranja službi i preduzeća.

Nikola Gegaj (DPS) poručuje da će žitelji Tuzi u budućnosti sami donositi odluke o svim bitnim pitanjima za svoj kraj.

- Pošto ekonomska održivost opštine traži koordinaciju na svim nivoima, siguran sam da ćemo kao i do sada imati podršku Vlade Crne Gore - kategoričan je Gegaj.

Iz Albanske alternative stižu uverenja da će Tuzi biti dobar servis Albancima koji će svoja prava moći da rešavaju na svom, albanskom jeziku.

- Sada nastavljamo da radimo na razvoju Malesije, integraciji i faktorizaciji Albanaca u Crnoj Gori - izjavio je Lindon Đeljaj, funkcioner Albanske alternative.


SPORNA SELA

ZETSKA sela Mataguži i Vranj, koja prema katastarskim granicama pripadaju Tuzima, mogla bi da se nađu u nezavidnoj poziciji. Podgorica i Tuzi morali bi da se dogovore oko statusa ovih sela, pa ukoliko ne dođe do dogovora, do rešenja bi se došlo putem arbitraže. Iako se nalaze na "rubu" gradske opštine Golubovci, meštani ovih sela žele da nakon "prekrajanja" opštinskih međa ostanu u sastavu Golubovaca, koji imaju status gradske opštine Podgorica.