Bivša finansijska direktorka AD Plantaže, Valerija Saveljić (Građanski pokret URA) juče je podnela novu krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Verice Maraš, izvršne direktorke "Plantaža" i ostalih odgovornih, "zbog sastavljanja lažnih bilansa".

Ovo je saopšteno iz Građanskog pokreta URA, stranke koja participira u prelaznoj vladi Mila Đukanovića.

- Prema mišljenju revizora, poslovni rezultat "Plantaža" za 2015. je gubitak od769.000 evra, a ne profit od 1.745.000 evra - navela je Valerija Saveljić. - Usvajanjem lažnih bilansa šalje se poruka da su sitni, lični interesi funkcionera u firmi i državi iznad interesa očuvanja državnog kapitala i državne imovine.

Na poslednjoj skupštini akcionara kompanije, Saveljićka je upozorila akcionare, menadžment i Odbor direktora da im je prezentovan lažni bilans i da ga ne bi trebalo usvojiti, ali da će ona, ukoliko se to desi, biti prinuđena da preda novu krivičnu prijavu.

- Iako je berba plodova bila bolja od prošlogodišnje, troškovi su veći za 671.000 evra, a prihod od prodaje proizvoda porastao je za 775.000 evra, tako da korekcija zaliha treba da bude - 104.000 evra. Po njihovoj verziji poslovnom rezultatu zalihe su plus 1.133.000, što je očigledno nameštanje rezultata - istakla je Saveljić.

Verica Maraš

- Ne mareći na upozorenje, većinski vlasnici, predstavnici državnog kapitala, glasali su "za", dok su svi manjinski akcionari bili "protiv" usvajanja bilansa. Time šalju poruku javnosti da su sitni lični interesi funkcionera u firmi i državi, iznad interesa očuvanja državne imovine i crnogorskog brenda "Crnogorsko vino Vranac".

PAD PRIHODA

Indikatori poslovanja, svi redom, pokazuju trend pada od 2008. do danas. Do 2016. prihod je opao za deset odsto, a profit za 4,3 procenta - ističe Valerija Saveljić.