DEVETA regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme "Pljevlja 2018" okupila je mnogobrojne izlagača iz Crne Gore i susednih država, Srbije, BiH i Republike Srpske. Na štandovima su se mogle probati i kupiti različite vrste visokokvalitetnog meda i drugi pčelinji proizvodi, dok su na prodaju ponuđeni i razni kozmetički i lekoviti preparati na bazi meda.

Izložbu je otvorio predsednik Pljevalja Mirko Đačić, koji je istakao da ova opština ima ozbiljnu proizvodnju u oblasti pčelarstva već godinama unazad. On je kazao da pčelari imaju veliku podršku lokalne uprave, a sa tom praksom će nastaviti i ubuduće, kako bi popularizovali svet pčela, pčelara, meda i svih proizvoda.

- Ove godine se pčelari ne mogu pohvaliti velikom količinim proizvedenog meda. Priroda je uradila svoje, uslovi nisu bili najpovoljniji, posebno kada je u pitanju severna regija. To, naravno, nije obeshrabrilo naše pčelare, koji su se pripremili za predstojeću zimu na najkvalitetniji način, da bi čekali sledeću sezonu, za koju veruju da će biti bolja - kazao je predsednik Đačić, koji je pohvalio rad Udruženja pčelara "Matica" iz Pljevalja.


PROČITAJTE JOŠ - Med sa ukusom blagodeti


Stalni posetilac ovakvih manifestacija pčelar Milija Madžgalj, iz Mojkovca, koji se već dve decenije bavi pčelarstvom, kaže da je ove godine bila jedna od lošijih sezona za pčelare.

- Kada je sezona dobra, proizvede se i više od tone meda. Ljudi prepoznaju kvalitet i uglavnom se sve proda. Med prodajem na ovakvim manifestacijama, kao i na "kućnom pragu" - kaže Madžgalj, koji, posle dve decenije bavljenja pčelarstvom, zaključuje da se od ovog posla može živeti.

Cena meda bila je 10 evra za kilogram.PROGRAM I ORGANIZACIJA

U okviru manifestacije održan je kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali KUD "Pljevlja", Gradski tamburaški orkestar i mališani iz vrtića "Eko-bajka". Organizaciju Regionalne izložbe meda podržava Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta "Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja", koji finansir Evropska unija. Organizator je Sekretarijat za privredu opštine Pljevlja.