KAD su pre nekoliko godina počeli sa širenjem pčelinjaka i proizvodnjom meda i mednih preparata za svoju dušu, Zoran i Gorica Ivanov nisu ni slutili koliko će njihovi proizvodi oduševiti sugrađane koji brinu o svojem zdravlju.

Ivanovi danas imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i pčelinjak i potpuno su se predali ovom poslu. Zahvaljujući njemu, objašnjava za "Novosti" Gorica, školuju studenta ekonomije, mlađu ćerku. I starija, veli sa osmehom, isto se školovala, a od nje već imaju unuče. Sad obe pomažu i uključene su u "biznis".

- Imamo pedesetak košnica na Čestobrodici i povremeno ih selimo na Rtanj, a deo u Potočac kod Juhora, u zavisnosti od uslova. Suprug je glavni za održavanje pčelinjaka, dok sam ja više za pravljenje mednih proizvoda i preparata. Ova godina je bila nešto slabija pa smo uhvatili malo bagremovog i livadskog meda, dok crnog šumskog imamo od prošle godine - priča Gorica, objašnjavajući da med za imunitet sadrži propolis, dok u med za bronhitis dodaje fino usitnjene lekovite trave, a za ukus prirodnu nanu i komorač. Seme koprive u medu je za krvnu sliku i jačanje organizma, dodaje mu se čokolada i deca ga zbog toga rado koriste. Izuzetno je koristan i crni šumski med sa borovim iglicama.

PROČITAJTE JOŠ: Brendiranje meda za veći izvoz

Fitoterapija je, inače, Goricu privlačila odmalena. Kupovala je knjige o lekovitom bilju, a pre nekoliko godina ona i suprug upoznali su travara s kojim su išli u branje bilja. Lekovito bilje sakupljaju u netaknutoj prirodi Čestobrodice i Rtnja, a proizvode prave po tradicionalnim recepturama.

- Pored svima znanog rtanjskog čaja, beremo rani list za krvarenje u plućima, žalfiju za dezinfekciju, prirodnu nanu, pravimo razne mešavine za bronhitis... Majčina dušica je puno tražena, ali je sada malo ima. Tu su još hajdučka i vranilova trava, kantarion, bokvica, matičnjak, ruzmarin, brojsov čaj, divlja jabuka. Beremo i začinsko bilje - bosiljak, ruzmarin, mirođiju, origano, pravimo začinska ulja.

A kad su već u šumi, Ivanovi nisu odoleli ni pečurkama, šipku, ribizli... Kupci se prosto otimaju za mariniranu lisičarku i vrganje. Na njihovoj tezgi na paraćinskoj zelenoj pijaci zapazili smo još kupinovo i vino od šipka, te od crnih ribizli. Neizbežni su još orahovača i medovača, domaći sirupi od šumskog voća i od lekovitog bilja, džem od šipka, aronije i od crnih ribizli.

Prema Goričinim rečima, za nju je ovo i zadovoljstvo i posao istovremeno. A priča se, neizbežno, vraća na - med. Kaže da je zbog slabe godine poskupeo, tegla je 900 i 1.000 dinara, u zavisnosti od vrste. Bez obzira na cenu, svako ko polaže na sopstveno zdravlje često obilazi Ivanove, bilo na tezgi na pijaci, bilo kod kuće.

PROČITAJTE JOŠ: Med ''ukrštaju'' i sa koprivom

MEDENI MIKS

OGROMNO zadovoljstvo za nepce i zdravlje je medeni miks - suvo i koštunjavo voće u medu. Prepuno oraha, susama, lešnika, smokava... Kupuju muškarci, ali i žene, za sebe i za svoje muškarce. Čokomed je crna čokolada u medu. Izuzetno su korisni još đumbir i aronija u medu, a prave i kombinacije za holesterol i osteoporozu.

PROČITAJTE JOŠ: Med je univerzalni lek

RAIKI PEČURKA 1.500 DINARA

OD brojnih vrsti pečuraka koje uberu, svakako je najređa raiki. Zoran i Gorica ih pronađu svega nekoliko u nekoliko godina i pored izuzetno visoke cene - kilogram pečurki 1.500 dinara - brzo se prodaju. Nije ni čudo, jer se ta pečurka uzima kao dodatna terapija za maligne bolesti, posebno nakon operacije kancera.