TEK što su spremili svoju decu za polazak u školu, roditelji koji imaju srednjoškolce u četvrtom razredu moraju da razmišljaju i o njihovom slanju na matursku ekskurziju. Okvirno, trošak je 400 evra, bez džeparca.

Maturantkinje Srednje ekonomske škole u Podgorici Tijana i Sandra kažu da jedva čekaju da krenu na put.

- Roditelji nisu pravili pitanje oko našeg odlaska na ekskurziju. To se dešava jednom u životu. Počeli su sa plaćanjem rata još krajem prošle školske godine. Preostale rate izmiriće do polaska. Obezbediće i potrebni džeparac i još pokoju neophodnu sitnicu. Nadamo se da ćemo imati oko 200 evra u džepu kad krenemo na put - ispričale su nam Sandra i Tijana.

Roditelji ocenjuju da je to veliki trošak za kućni budžet, ali, kako nam je rekao i Peđa M., oni ne žele da se njihova deca odvajaju od pripadnika svoje generacije.

- Pre četiri godine na ekskurziju je išla ćerka, a sada ćemo poslati i sina, gimnazijalca Jovana. Nešto novca je i on izdvojio radeći ovog leta na primorju, tako da neće propustiti još jedno veliko, školsko iskustvo. I ne samo to, upoznaće se s nekim novim gradom, državom koju nije imao prilike da vidi do sada - kaže Peđa M.

Ima i onih koji su lošijeg imovnog stanja, pa će se zadužiti ili podići kratkoročni kredit kako bi ispunili želju svom detetu da sa svojom generacijom proslavi završetak srednje škole.

Podaci pokazuju da će na matursku ekskurziju otići 177 podgoričkih gimnazijalaca iz A smene, odnosno 160 iz B smene. Dakle, malo je onih kojih neće krenuti na put ako se ima u vidu da četvrti razred pohađa 370 učenika.


PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Klupe tesne za đake


- Najveći je problem što se godinama unazad na javni poziv za organizovanje maturskih ekskurzija javljaju dve agencije, jedna za A, a druga za B smenu. Da ispunjavaju sve uslove, utvrđuje komisija. Dakle, nema puno izbora - kažu u Upravi škole.

Za devet dana puta podgorički gimnazijalci platiće 395 evra. U to su uračunati prevoz autobusom, noćenje na bazi polupansiona, usluge vodiča i razgledanje grada. Osim toga, ta cena uključuje i smeštaj, te dnevnice za profesore.

U Turističkoj agenciji "Grand" ocenjuju da je samo nekoliko onih koje su specijalizovane za organizaciju maturskih ekskurzija. U Ministarstvu prosvete kažu da nemaju pravilnik o organizaciji ekskurzija.

- To je stvar javnog nadmetanja, odnosno uprave škole koja odlučuje koju će agenciju odabrati posle kompletne tenderske procedure. Stvar je jasna, u pitanju je tržište, pa i cena zavisi od konkurencije - ocenjuju u resoru prosvete.DESTINACIJE

ORGANIZOVANjE ekskurzija u inostranstvu odobreno je za srednjoškolce, a za polumaturante je planiran obilazak Crne Gore od Ulcinja do Pljevalja. Maturanti srednjih stručnih škola iz Podgorice obiđu Beč, Bratislavu, Prag, Budimpeštu i Beograd, a gimnazijalci Italiju, Francusku i Španiju. Ponekada u ponudi bude i Grčka.