U ČETIRI hercegnovske osnovne i nižu muzičku školu krenulo je u ponedeljak oko 4.000 đaka. U školama su obavili sve potrebne pripreme, a gradska "Čistoća" proteklih dana je posebno uredila delove grada oko školskih zgrada. Međutim, i ovog septembra u OŠ "Dašo Pavičić" suočeni su sa problemom smeštaja. U najbrojnijoj gradskoj školi je ukupno 1.346 učenika, njih 240 trebalo bi da nastavu pohađa u područnom odeljenju u Igalu, a 18 u Sutorini. Učenika je dvostruko više nego što je planirani kapacitet matične škole na Toploj.

- Najveći problem nam je kako ih sve kvalitetno smestiti - kaže direktor Branislav Krečković, i ističe da je veliki pritisak da deca budu upisana u matičnu školu, čiji su kapaciteti odavno nedovoljni, pa zaposleni pronalaze skoro nemoguća rešenja da decu smeste i rasporede po smenama.

Godinama star problem nedostatka prostora u zgradi na Toploj dodatno je otežan jer su postali tesni i kapaciteti u područnom odeljenju u Igalu, gde je ove godine upisano 240 mališana. Škola u Igalu trebalo je da bude samo privremeno smeštena u zgradi nekadašnjeg dečjeg odeljenja Instituta Igalo, ali do danas nije pronađeno drugo rešenje.

PROČITAJTE JOŠ - Nastavnici štrajkuju u više od 1.000 škola u Srbiji

- Ta zgrada stara je skoro 70 godina, a nikada nije bilo ozbiljne sanacije. Lani je okrečena i sređena unutrašnjost, nabavljene su nove klupe, i to na inicijativu roditelja čija su deca pohađala ili još pohađaju nastavu u Igalu - priča Krečković.

Prema njegovim rečima, nadležno ministarstvo obavešteno je da u matičnoj školi više nema prostora, a znaju i kakva je situacija u objektu u Igalu. Obećano je da će njihovi predstavnici ovih dana obići školu u Igalu i ustanoviti da li ima uslova za boravak dece. Ukoliko bude procenjeno da objekat nije adekvatan tražiće se alternativno rešenje da se deca premeste.

Rešenje može biti zgrada u Sutorini gde je upisano svega 18 učenika, a postoje odlični uslovi za rad.

- Objekat je samo tri kilometra udaljen od centra Igala, ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak, a nije iskorišćen koliko bi trebalo. Nastojimo i da kroz privatno javno partnerstvo stavimo u funkciju balon-salu, koju bi koristili naši učenici za vreme nastave. Reč je o investiciji od oko 50.000 evra - objasnio je Krečković.

Uručene knjige đacima u Beranama, Foto M. Sekulović

Roditelji, međutim, ne smatraju ponuđeno rešenje najboljim. Najveći problem je, kako kažu, organizacija prevoza. Podsećaju i na mnogo puta dato, ali neispunjeno obećanje o sve neophodnijoj gradnji škole u Igalu.


URUČENI UDžBENICI

PREDSTAVNICI hercegnovske opštine obišli su u ponedeljak sve osnovne škole, prisustvovali prijemima organizovanim za prvake i njima, kao i učenicima drugog i trećeg razreda, uručili poklone - udžbenike.

Opština Herceg Novi je obezbedila komplete udžbenika za 1.054 đaka prva tri razreda svih osnovnih škola u gradu.

I u Beranama su po peti put zaredom podeljeni besplatni udžbenici svim osnovcima na području opštine.