SKOPLjE, OD STALNOG DOPISNIKA


Istaknuti makedonski pesnik, akademik Mateja Matevski preminuo je prošle noći u Skoplju u 89. godini, saopšteno je iz Makedonske akademija nauka i umetnosti (MANU), gde će, kako je saopšteno, u petak u 9,30 časova biti održana komemorativna sednica.


Matevski je rođen 1929. godine u Istanbulu. Detinjstvo je proveo u Gostivaru na zapadu Makedonije, a studirao je u Beogradu i Skoplju, gde je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Radio je kao nastavnik makedonskog jezika, bio novinar u Radio Skoplju... Obavaljao i dužnost generalnog direktora Radio-televizije Skoplje. Bio je član Društva pisaca Makedonije i MANU, na čijem čelu se kao predsednik nalazio od 2001. do 2004. godine.


Za svoje pesničko delo između ostalog, 2011. godine nagrađen je i priznanjem „Zlatni venac“ jubilarnog 50. izdanja međunarodne književne manifestacije Struške večeri poezije.


PROČITAJTE I: Umro vajar Tome Serafimovski


Matevski je autor zbirki poezije: „Doždovi“, (Kiše) „Ramnodenica“, „Perunika“, „Krug“, „Lipa“, „Rađanje tragedije“, „Oddalečuvanje“, (Udaljavanje) „Crna kula“, „Zavevanje“, (Zavijanje), „Mrtvica“, „Vnatrešen predel“, (Unutrašnji predeo) „Zaminuvanje na svetulkata“ (Odlazak svetiljkice)...


Akademik Matevski biće sahranjen u petak u podne na skopskom groblju Butel.