VLADA Crne Gore preporučila je vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da preispita da li se kod uklonjenog reklamnog panoa, kojim se obeležava sto godina od ulaska oslobodilačke srpske vojske u Budvu, radi o krivičnom delu. Na spornom panou je pisalo: "Ako vaša vojska zaustavi nadiranje austrougarskog neprijatelja i spreči opkoljavanje naših armija na Kosovu, vi i vaši vojnici bi se zauvek odužili Srpstvu i Slovenstvu".

Pročitajte još: Uklonili bilbord sa srpskom vojskom

Komunalna policija je u četvrtak uklonila pano, što je izazvalo revolt članova Odbora za obeležavanje jubileja, koji su i postavili transparent.

Predsednik tog odbora Marko Bato Carević ne krije ogorčenje zbog skidanja obeležja sa zidina Starog grada.

- Više od 500 Budvana učestvovalo je u crnogorskim i srpskim trupama u borbama od 1914. do 1918. godine. Mali broj doživeo je da se vrati u oslobođenu domovinu - poručuje Carević. - Mnogi su ostavili život na ratištima, a među njima je i priličan broj dobrovoljaca iz ovih krajeva koji su stigli iz Amerike. Ne smemo dozvoliti da kao pobednici Velikog rata stavimo tu nespornu činjenicu u zapećak, opterećeni dnevnopolitičkim trvenjima i podelama.

Pročitajte još: U Budvi rat zbog Velikog rata

Nadležni u Vladi "podvlače" da svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju na to da je oslobođenje Budve predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države.

- Na Mitrovdan 1918. u Budvi nije bilo austrougarske vojske, budući da se prethodno povukla. Srpske trupe u Budvu su ušle tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi - navodi se u Vladinoj informaciji koju je pripremilo Ministarstvo kulture. - Na reklamnim panoima na teritoriji budvanske opštine istaknute su poruke koje nesumnjivo potenciraju istorijski netačne podatke u vezi sa navodnim oslobodilačkim ulaskom srpske vojske 1918. u Budvu. Falsifikovanje istorijskih činjenica je neodgovoran i neprihvatljiv čin. Vlada neće i ne sme nemo posmatrati taj i slične postupke.

Iz Ministarstva poručuju i da se "falsifikovanjem istorije" omalovažava Crna Gora i pokušava osporiti njen građanski koncept.

KRIVIČNA PRIJAVA IZ KOTORA

CRNOGORSKI pokret iz Kotora saopštio je da su podneli krivičnu prijavu zbog "krivičnog dela povreda ugleda Crne Gore", protiv N. N. lica i Opštine Budva. - Na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. - navodi se u saopštenju.