Beru masline i sredinom marta

S. Gregović

18. 03. 2018. u 07:01

Ni najstariji primorci ne pamte ovako rodnu godinu na južnojadranskoj obali. U stogodišnjim maslinjacima od Ulcinja do Luštice ista slika

Беру маслине и средином марта

Stogodišnji maslinjaci na području Bara

To ne pamte ni stariji stanovnici južnojadranske obale: zima i kalendarski odlazi, a pod maslinama južnog primorja, još ima - berača. I biće ih i narednih dana.

Promenljivo vreme, smenjivanje kiše, vetra i sunca, "tera" plod sa grana, ali ne u većim količinama, pa ga domaćini i sami skidaju. Gotovo ista je slika već nedeljama u stogodišnjim maslinjacima od Ulcinja do Luštice. Masline su, naime, posle dvogodišnje pauze veoma dobro ponele. Dobar deo roda je sakupljen tokom novembra, decembra i januara, kada je bilo i lepih dana, i kada obično berba traje, ali neočekivano - taj posao je nastavljen i u drugoj polovini marta.

PROČITAJTE JOŠ: Masline beru i u januaru

ONI koji se bave maslinarstvom, ali i stručnjaci za ovu oblast, slažu se da su peteljke maslinovog ploda koje ih drže na granama čvrste, da ih nisu oštetili ni vreme ni maslinova mušica, pa se stoga plod ubira tako dugo. I što je najvažnije, i dalje je u pitanju kvalitetan plod.

Najviše maslina je prerađeno na području opština Bar i Ulcinj, gde se nalazi i najveći broj maslinjaka, pa onda u budvanskoj, tivatskoj, hercegnovskoj rivijeri. Plod žutice, sorte masline koja je dominantna na ovom području, veoma je kvalitetan i od njega se dobija izvanredno ulje boje ćilibara. Ulje je "teklo" starim mlinovima Boke, Paštrovića, Bara i Ulcinja, ali i onim novim, gde savremene prese čine da kvalitet bude na nivou koji zahtevaju međunarodni standardi.

MRAZ STARI primorci kažu da je odličnom rodu maslina i kvalitetnom plodu doprineo jak mraz tokom prošlogodišnje zime. Tada se temperatura spuštala i do deset stepeni ispod nule. A led i mraz, od davnina se pamti, pogoduju maslinama u vreme početka njihovog cvata.

KOLIKO ulja je dobijeno od bogatog roda maslina, nije poznato, jer svaki mlin ne vodi evidenciju o preradi. A prerada ploda koji se ubira i dalje će trajati. No, svakako da se radi o solidnim količinama, mada ne i prevelikim, što potvrđuju cene ovog ulja, koje je od davnina poznato i kao hrana i kao lek. Litar košta 10 evra, ponegde i koji cent više. U vreme najjače berbe u Ulcinju se, kada su u pitanju veće količine, litar mogao kupiti i za devet evra.

Poznato je da je najbolje ulje ono najsvežije, pa je uprkos ekonomskoj krizi, promet u starim i novim mlinovima uz more bio odličan. Kupci su požurili da se snabdeju kvalitetnim uljem, koje će iduće godine, kada se očekuje slabiji rod maslina (obično dobro rađaju svake druge godine), biti skuplje.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

18.03.2018. 11:53

Ulje od prezrelih plodova nije na cijeni i ne smije se dogoditi ozbiljnom maslinaru da zaluta ni u januar a ne u mart.