HRVATSKA predsednica Kolinda Grabar Kitarović negirala je danas da je u Haškom tribunalu u sredu izrečena presuda Hrvatskoj i hrvatskom narodu u BiH, jer, kako tvrdi, Hrvatska nije bila agresor i najviše je učinila za celovitost BiH, a hrvatski narod se uspešno "odupreo veliskosrpskoj agresiji".


Navodna odbrana Hrvatske od velikosrpske agresije čiji je inspirator bio, prema njenim rečima, Slobodan Milošević, je praktično bila lajt motiv ovog obraćanja hrvatske predsednice javnosti.


"Hrvatku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA, koja se stavila u otvorenu borbu za ostvarenje projekta ''velike Srbije". Hrvatska nije napala nikoga", rekla je Kitarović u obraćanju javnosti, nakon jučerašnje presude haškog tribunala kojom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor na BiH i učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.


Ona je rekla da Hrvatska mora da prizna da su neki sunarodnici, kako je rekla, počinili zločine i da oni za to treba da odgovaraju, ali da je nepravedno da istovremeno nisu kažnjeni srpski i bošnjački zločini nad Hrvatima.


PROČITAJTE JOŠ: Plenković o „nepravdi Haga” i "moralnom činu" Praljka; Minut ćutanja u Saboru


"Hvati i Bošnjaci moraju se izdići iznad toga za dobro oba naroda", rekla je Kitarović i pozvala bošnjačke čelnike da ova presuda, kako je rekla, ne bude zlupotrebljena i da ne pogorša bošnjačko-hrvatske odnose.


Najavljujući skoru posetu BiH, Kitarović je rekla da Hrvatska od samog početka podržala osnivanje haškog suda imajući u vidu obezbeđivanje pravde na području država bivše Jugoslavije.


Smatra, međutim, da taj sud nije ostvario svoju ulogu jer se, kako je rekla, postavio kao politički arbitar, ne kao pravosudno telo.


"Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su svoje ishodište u Slobodanu Miloševiću i JNA i ta činjenica u tom sudu nije prepoznata ili je svesno zanemarena", rekla je Kitarović i dodala da se JNA tokom proteklog rata "stvarila u otvarenja projekta "velike Srbije".


Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država, rekla je Kitarović.


" Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti je priznala referendum o samostalnosti. Za vreme rata Hrvatska je primila nekoliko hiljada izbeglica iz BiH. Najveći deo humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao je upravo preko Hrvatske. Republika Hrvatska je imala ključnu ulogu u sprečavanju velikosrpske agresije", kazala je predsednica.


Hrvate u BiH pozvala je na mir i dostojanstvo


Obraćajući se Hrvatima u BiH ona ih je pozvala da ostanu mirni i dostojanstveni. "Ne bojte se, uz vas smo. Sad nam je više nego ikad potrebno zajedništvo. Hrvatski narod se uvek znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam i sada ćemo". rekla je Kitarović.


Ona je ukazala da posebno u krizno vreme treba voditi računa o izjavama i postupcima zvaničnika.


Na samom početku obraćanja Kitarovićeva je rekla da je samoubistvo Slobodana Praljka, koji je juče osuđen za počinjeni ratni zločin, duboko u srce pogodio hrvatski narod".