Hrvatski premijer Andrej Plenović je na početku današnje sednice vlade ponovo izrazio saučešće porodici haškog osuđenika za ratni zločin, Slobodana Praljka, koji je u sudnici haškog tribunala po izricanju presude popio otrov, nakon čega je umro u obližnjoj bolnici.

Pročitajte još:
HRVATI NE PRIHVATAJU KRIVICU: Plenković najavio osporavanje odgovornosti za udruženi zločinački poduhvat


"Izražavam saučešće porodici. Iz moralnih razloga sam je sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. On je na neki način uputio poruku kako doživljava presudu koja je i po našem sudu nepravedna", naveo je Plenković na sednici vlade.

Premijer je rekao da vlada izraža saučešće i prema svim žrtvama, prema svim zločinima koji su počinjeni bez obzira ko je počinitelj.


Pročitajte još: HRVATSKI TOKSIKOLOG TVRDI: Praljka je bilo moguće spasiti, ali su lekari zakasnili

"Mislim da smo kao država u ovom postupku pokušali dati maksimalan napor da se doprinese informacijama", rekao je Plenković ne precizirajući šta pod tm misli.


Pročitajte još: Šešelj: Junački čin Praljka; Ruski poslanik: A šta sa odgovornima za NATO agresiju?

Hrvatska politička scena je prilično podeljena nakon jučerašnjeg Praljkovog spektakularnog, gotovo filmskog samoubistva ispijanjem otrova u sudnici Haškog tribunala, što je u drugi plan praktično bacilo suštinu ove haške presude, a to je udruženi zločinački pduhvat na čelu sa Tuđmanom.

SABOR MINUTOM ĆUTANjA ODAO PRALjKU

Hrvatski sabor je u nastavku prekinute sednice danas većinom glasova usvojio zajedničku izjavu parlamentarnih stranaka u vezi sa haaškom presudom šestorici Hrvata iz BiH, koju je pročitao predsednik Gordan Jandroković, a potom je održan minut ćutanja za Slobodana Praljka, koji se ubio u sudnici tribunala, nakon što mu je potvrđena presuda da je počinio ratni zločin.

Trojica poslanika su, međutim, zatražili desetominutnu pauzu, pre rasprave o presudi haškog tribunalima i događajima koji su obeležili jučerašnji dan u tom međunarodnom sudu, koji je presudom u slučaju "Prlić i ostali" praktično okončao svoj mandat.