ČULI ste, ili čitali - "škaljarski klan". Ni po čemu dobrom. Stupce crne hronike podjednako je punio "kavački klan". Ni manjeg ni lepšeg mesta od Kotora, kojem su kriminalci ukrali vekovni mir bisera Boke. Članovi ovih dveju ekipa ponovo su u žiži javnosti, jer je crnogorska policija u prethodne dve nedelje sprovela četiri opsežne akcije, pretresla čak 64 lokacije i uhapsila veliki broj "škaljaraca" i "kavčana".

A Škaljari su samo mesna zajednica u najlepšem fjordu Mediterana! Kavač nije ni to! S leve strane, pre ulaska u tunel koji vodi ka Tivtu, odnosno Budvi je naselje koje je po popisu iz 2011. imalo 343 punoletna stanovnika u 132 domaćinstva. Kakvo je to zlo izašlo iz podnožja Lovćena i Vrmca? Šta se to događa s ponosom Boke, na čijoj teritoriji je gotovo 40 odsto ukupnog kulturno-istorijskog blaga Crne Gore?

PROČITAJTE JOŠ - SAČEKUŠA U HERCEG NOVOM: Ubijen otac Duška Roganovića, izrešetali ga dok je vozio!

Biseru Boke i Crne Gore ukrali su mir, sejući smrt po obali, pripadnici dva mafijaška klana, koji su ne tako davno bili ista ekipa, a čiji poslovi su vezani za distribuciju droge. Podelio ih je, pre četiri godine, nestanak 200 kilograma kokaina u španskom gradu Valensija nakon čega su počele da padaju glave i s jedne i s druge strane.

Do usijanja je došlo posle ubistva vođe Partizanovih navijača Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, u Beogradu. Ovaj događaj je izašao iz okvira mafijaških zadovoljenja pravde, jer su i Srbija i Crna Gora objavile konačni obračun s kriminalom. Put kokaina iz Valensije su poslednjih godina "osvetljavali" hici pripadnika dva klana koji vode žestoki rat. I na bokeljskoj obali, i u drugim gradovima Crne Gore, Srbije i regiona.

PROČITAJTE JOŠ - MUP CG: Akcija protiv kavačkog i škaljarskog klana (FOTO/VIDEO)

VIDEO-NADZOR IZ lokalne samouprave kažu da će pokušati, u saradnji sa MUP-om, da obezbede video-nadzor grada, kao i da se poveća broj pripadnika policije. Jedna od sednica lokalnog parlamenta će uskoro biti posvećena pitanju bezbednosti koje je neuralgična tačka Kotora.

Škaljari, drevno naselje, koje se rapidno širilo poslednjih decenija SFRJ, ali i u novije vreme, nalazi se u podnožju masiva Lovćena i Vrmca, na izlasku iz tunela koji kroz ovo mesto uvodi u Kotor. S leve strane, ispred ulaska u tunel leži Kavač. U oba naselja živi heterogeno stanovništvo - katolici i pravoslavci, Bokelji.

Reportere "Novosti", u Mesnoj zajednici Škaljari, koja je znatno veća od Kavča, i u kojoj živi više od 3.100 stanovnika, dočekali su ljubazni domaćini sa gotovo ultimativnom molbom da im se ne pominju imena, niti primiču foto-kamere. U kamernoj atmosferi velikog i lepog Doma kulture, pričaju nam kako ovde odvajkada vlada međunacionalni i međuverski sklad.

Čovek koji je na čelu penzionerske organizacije koja broji 1.200 članova, a koji dugo i pamti, kaže da se ovde iako ne baš lako, živelo gotovo idilično. Sve do devedesetih, kada je sveopšti jugoslovenski haos dotakao i ove prostore. Krv je pala tek kasnije, kada su se mladi iz ovih krajeva latili "poslova" za koje Škaljarci nisu nikada pre znali. Droge i zla koje je prati.

PROČITAJTE JOŠ - UBISTVO I RANjAVANjE U PODGORICI: Rafali za "Škaljarce"

Eksplozija u kojoj je Duško Roganović ostao bez obe noge

Ovde se, kažu nam u MZ Škaljari, normalno radi, iako senka smrti lebdi uveliko negde iznad škaljarskih krovova. Radije nam pričaju kako su baš u Škaljarima smeštene važne institucije kao što su Direkcija za izgradnju Kotora, Vodovod, "Crnogorska plovidba", Zavod za gluvoneme, Opšta bolnica, sjajna medicinska ustanova "Prima medika", veliko naselje Rakite.... Tu je i stadion Bokelja, na kojem je pala jedna od poslednjih žrtava klanovskih obračuna.

Pucnjem u potiljak, ubijen je poznati crnogorski golman Goran Lenac, posle treninga, naočigled više ljudi. O ovom i drugim likvidacijama u ovoj MZ, umesto bilo kakvih komentara, samo kažu: "Znamo te momke kao mirnu i lepu decu, koja su odrastala ovde. Bože, šta se dogodi?"

Jedina koja je htela da bude imenovana i da kaže neku reč bila je etnolog Mileva Pejaković Vujošević:

PROČITAJTE JOŠ - "Kavčani" pali zbog zelenašenja (FOTO)

- Ovde se mirno i vredno živelo, verujem da će zlu doći kraj i da će mladi istrajavati na pravim vrednostima koje su krasile i Škaljare i Kotor. U to veruje najveći deo Kotorana.

Uzanim drumom, koji se odvaja od jadranske magistrale, ulazimo u Kavač. Neki od meštana pospremaju dvorišta i kuće posle sezone. Vikendice, kojih ima prilično u ovom mestu su već zaključane - leto je ostalo u sećanjima i listovima agava. Među retkim prolaznicima koji odbijaju bilo kakav razgovor na temu kojom se bavimo, zastaje stariji meštanin, Bokelj kako se predstavlja. Kada je čuo razlog naše posete, kaže:

- Reći ću vam koju reč, ali uslov je bez imena i slike. Ovde se ne zna odakle će zaštektati, pa se nemojte čuditi.

Naselje Kavač


Strah se nastanio u ova doskora mirna mesta. Pa i duž cele Boke. Stradaju i nedužni koji se u pogrešno vreme nađu na pogrešnom mestu.

- Boka je - kaže sagovornik - važila za najmirniju oblast južnog Jadrana. Bokelji, hrišćani oba pisma živeli su u slozi, pomagali jedni drugima. U Škaljarima i Kavču se više živelo od povrtarstva, voćarstva i trgovine. Čuveni pomorci i ribari su iz Dobrote, Orahovca, Perasta, Mua, Prčnja... A onda je došlo ovo vreme, drugo poluvreme mog života.

Uzdah između dve rečenice.

- Prvo sam proveo srećno u SFRJ, a teško vreme koje su rodili tranzicija i novi sistem, živim poslednjih godina. Droga i kriminal nisu zaobišli, nažalost, ni ove krajeve. Mladi koji su bez posla, a mnogi se ne trude ni da ga nađu, posegli su za opasnim poslovima koji brzo donose novac, ali odnose živote. Uzori su postali tajkuni, oni koji su preko noći došli do miliona, dok je srednja klasa umrla, a njena deca su danas socijalno ugroženi.

PROČITAJTE JOŠ - EKSPLOZIJA U HERCEG NOVOM: Bombom mu razneli noge

Ko je kriv?

- Sistem, država, vlast koja se stalno hvali demokratijom punoj pukotina iz kojih vire puščane cevi. Izgubili smo brodove nekada moćne "Jugookeanije". Turizma ima, ali se stranci teže odlučuju za "nemirne" destinacije. I, dobili smo "koku" oko koje se krve i naši i njihovi kompanjoni iz drugih krajeva. Jer, slično je i u regionu, skoro u svim državama nekadašnje "Juge" u kojoj ovakve pošasti nije bilo. Lek se zna: široka akcija svih snaga u društvu, istinska i efikasna, a terapija je dugoročna.

Nedavno su Kotorani desetominutnom ćutnjom na glavnom gradskom trgu poslali poruku državi da vrati mir u centar "neveste Jadrana".

- Hteli smo da mir i tišina budu glasniji od svega što preživljavamo - poručio je Živko Jevtović sa trga.

Mlađani gradonačelnik Kotora, član opozicionih Demokrata Vladimir Jokić kaže:

- Jača poruka od tih deset minuta tišine nije mogla da se pošalje iz ovog grada. Mi ne protestujumo, jer smo to činili ranije bez naročitog uspeha, mi zahtevamo da se zaustavi kovitlac ludila koji je zahvatio ovaj grad. Tražimo energično da se zaustave nasilje, sejanje smrti, zločini... Da se u Kotor vrati mir. Apelujemo za život - kazao je Jokić.

PROČITAJTE JOŠ - "Škaljarac" golmanu pucao u potiljak (FOTO)

GOSPA OD SNEGA

DA su Škaljari jedno od najstarijih mesta na obali kazuje i podatak da je ovde, još u 15. veku podignuta crkva Gospe od snega. U kalendaru Katoličke crkve slave je 5. avgusta. Predanje kaže da je crkva dobila ime po snegu koji je pao usred leta.

Prvobitno je ovde živelo katoličko stanovništvo, a prva pravoslavna porodica, kako tvrdi župan Anton Belan, javlja se ovde 1760. godine. Značajnije doseljavanje pravoslavaca dešava se posle 1945. godine.