PARIZ:OD STALNOG DOPISNIKA


BESPOŠTEDNA konkurencija između evropskog "Erbasa" i američkog "Boinga" izrodila je najveću finansijsku sankciju u istoriji Svetske trgovinske organizacije koju će Vašington, kroz dodatne takse, moći da primeni na proizvode široke potrošnje uvezene sa Starog kontinenta.

Reč je o čak 7 i po milijardi evra, na koliko je procenjena šteta koju su SAD pretrpele zbog preteranih subvencija Brisela evropskom proizvođaču aviona.

PROČITAJTE JOŠ - TRGOVINSKI RAT SAD I EU: Brisel spremio listu kontramera za tarife SAD na vozila

Na listi koju je sastavio Vašington, nalazi se više od sto pedeset vrsta proizvoda, najvećim delom iz četiri zemlje koje proizvode "Erbas" – Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Španije, ali i iz nekih drugih zemalja EU.

Na ovom spisku su avioni i helikopteri, koji će moći da budu oporezovani sa dodatnih deset odsto, ali i vina, sirevi, šampanjac, maslinovo ulje, luksuzni proizvodi... Najveća taksa biće uvećana za 25 odsto, a novi cenovnik će se primenjivati od 18. oktobra.

PROČITAJTE JOŠ - TRGOVINSKI RAT EU I SAD: Briselski pomfrit bez američkog kečapa

Svaka zemlja će biti pogođena tamo gde je najjača, Francuzi, na primer, u industriji vina i sireva, Nemci u tehničkoj robi i alatima, a Britanci za tekstil.


foto AP

Ipak, u evropskim prestonicama ne očekuju ekonomsku katastrofu. Nemačka u SAD izvozi više od 110 milijardi era, a Francuska oko 40 milijardi. Francuzi zato, na primer, procenjuju da će "platiti" oko 5 odsto svog izvoza u SAD i smatraju da će bogati američki potrošači koji kupuju šampanjac i luksuzne proizvode to svakako moći da plate, bez obzira na cenu.

Deblji kraj bi mogli da izvuku mali proizvođači, poput vinogradara i vinara, tim pre što je vino najgore prošlo u ovoj svađi između aviokonstrutora, s taksom uvećanom za 25 odsto. Pomilovani su jedino mađarski tokajac, kao i kartonska pakovanja drugih vina zapremine više od dva litra.

Zbog svega, u Briselu su, ipak, odlučili da preispitaju svoju politiku subvencija.foto AP

TUŽBOM NA TUŽBU

KONSTRUKTORI "Erbas" i "Boing" su u stalnoj konkurenciji bez milosti. Tako je i EU podnela tužbu Svetskoj trgovniskoj organizaciji protiv SAD, zbog prekomernih subvencija Vašiongtona "Boingu", a rezultat ove tužbe se očekuje za nekoliko meseci.