ULjE na vatru već rasplamsalog trgovinskog rata između saveznika sa dve strane Atlantika, SAD i EU, u sredu je dolio Brisel, gde je Evropska komisija objavila listu američkih proizvoda u vrednosti od 20 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti carine u sklopu spora oko američkog subvencionisanja "Boinga". Na listi je raznolika roba, što bi se reklo, od igle do lokomotive.

Lista na 11 stranica sadrži proizvode kao što su riba, razno voće i ulje, čokolada, kafa, kakao, duvan, kečap, koferi, traktori, avioni, helikopteri, ali i konzole za video-igre. Sve to predstavlja odgovor na prošlonedeljni spisak evropskih proizvoda koji bi se mogli naći na udaru carina zbog evropskih subvencija "Erbasu" procenjenih na 11 milijardi dolara, koji je objavila administracija američkog predsednika Donalda Trampa. Na toj listi je takođe širok spektar proizvoda, od mlečnih proizvoda i vina do aviona.

PROČITAJTE JOŠ - EU i Kina prave novi blok protiv Amerike

Koren sukoba seže 15 godina unazad, otkako se SAD i EU spore u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) oko subvencije američkom proizvođaču aviona "Boing" i njegovom evropskom rivalu "Erbasu". Posle delimične pobede za obe strane, sada i SAD i EU traže od STO da odredi nivo kontramera koje mogu međusobno primeniti, što se očekuje ove ili naredne godine.

Brisel je, međutim, odgovorio sopstvenom listom na kojoj je američki uvoz vredan 20 milijardi dolara. Ta lista EU će do 31. maja biti podložna javnim konsultacijama, a onda može biti revidirana.

- Da budem jasna, ne želimo milo za drago. Još verujem da će prevagnuti dijalog između značajnih partnera kakvi su EU i SAD - rekla je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Mamstrom.

Depositphotos

Trgovinski rat, međutim, u ovom trenutku ne daje mnogo nade u "hepiend". On se, štaviše, razbuktao prošle godine, pošto je Tramp objavio planove za uvođenje viših carina od 25 odsto na uvoz čelika i aluminijuma. EU je i tada odgovorila carinama od preko tri milijarde dolara na brojnu američku robu, među kojom su čelik, poljoprivredni i drugi proizvodi, burbon, đus, ali i motori "Harli Dejvidson".

KINESKI FAKTOR

Trgovinski rat već je uticao na produbljivanje jaza među transatlantskim saveznicima, posebno otkako je Kina ušla u ozbiljnu utakmicu za "titulu" najveće svetske ekonomske sile. Simptomatično je da je, usred ekonomskog rata SAD i EU, a posle dve fatalne nesreće "Boingovih" putničkih letelica, Kina naručila 300 "Erbasovih" aviona od Francuza.