ZAPISI IZ PARIZA: Pijac

Goran ČVOROVIĆ

15. 09. 2019. u 14:23

Sunce isijava septembarsko leto nad pijačnim trgom u Versaju. Ne zna se da li baš zato pečeno pile ima žutu koru

ЗАПИСИ ИЗ ПАРИЗА: Пијац

KRALj Sunce isijava septembarsko leto nad pijačnim trgom u Versaju. Ne zna se da li baš zato pečeno pile ima žutu koru.

Gajbica puna slame u koju su kokoši direktno snele jaja. Slamka u zubima prodavca. Niz slamku se šeta mrav.

Na pijačnom trgu, koji je dovršen po nalozima Luja Četrnaestog pre više od trista godina, muvali su se, u to vreme, uz radni svet, i besposličari, lenjivci i smutljivci raznih fela, čineći od ovog mesta gradski teatar smicalica, gungule, čarki, strke i prepirke, nepresušnog izvođačkog talenta. U gladnim godinama, tukli su se ovde i pošteni, za brašno i hleb.

U četiri pijačna odeljka, za meso, ribu, povrće i žitarice, danas smrčci, hrčci, bukovače, rudnjače i šljivare, kolobarice, sivke i modrikače, povijenih rubova, polegali pod mesnatim šeširima.

U cegeru beli luk, najvažniji sastojak francuskih ručkova.

I ovde skorojevićima iz kese viri praziluk.

Žonglerski raj na tezgi s paradajzima i krtolama vaskolikih boja.

Zlatne teglice meda s biberom i livadskim travkama.

Mladi par, pristalice čudnovatog pokreta zdravog života, iza tezge pokušava da proživi svoje alternativne pravce egzistencije.

U pozadini, uzdiže se rojalistički grad. Na vrhu, olovni krovovi mansardi u kojima se spremaju najintimniji ručkovi za dvoje.



Plavi patlidžan u odsjaju sunčanih naočara visoke mode.

Trpaju grožđe i mahunarke u firmirane rančeve i torbe.

Student kupuje kilo banana, da ga dugo drže sitim, rasteraju depresiju i razdražljivost. Versaj je studentski grad. To su oni studenti koji se u svakoj pobuni na ulici bore za vrednosti republike.

Popust na tikvice.

AUTOMOBIL diplomatskih tablica ugurava se među šljive i boraniju. Za vreme Luja Četrnaestog, diplomatski prestiž je francuski učinio međunarodnim jezikom.

Domaćice i ovde razmenjuju recepte. Danas će za ručak biti supa od bundeve, zapečen hleb sa morskom solju, maslinovim uljem i selekcijom provansalskih začina, jagnjetina sa smokvama, celerom i artičokom, kolač od slatkog sira i kupina.

Omiljeno jelo Luja Četrnaestog bio je grašak, za trpezom postavljenom po strogom protokolu, dok je večere umeo da pojede i posle ponoći, u društvu svojih ljubavnica.

Pravi turisti, koji dođu da obiđu njegove odaje, zađu tri ulice iza dvorca, pa umesto industrijskih sendviča, ovde pazare baget punjen autentičnim šmekom lokalnih špecija.


Pošli na pijac kao u artističku turu.

Na raskrsnici, pravo prvenstva imaju domaćice s nabreklim vrećama.

Ne primećuje ih dama s cigarom i otkačeni avanturista u cvetnim pantalonama.

S RUKAMA na leđima, u sporom slalomu između kraljevskih lampadera i tezgi sa trinaest vrsta zelene salate, pisac traži zagubljenu inspiraciju. Iza prolaza ka ateljeima, trg sa nekoliko stolica, na stočiću preuranjena čaša rozea, prituljena gradska vreva i pogled sakriven u hladu teških kamenih zidova. Čeka se da svakog časa odnekud zapljusne more.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije