AUTOPSIJA tela milijardera Džefrija Epstajna (66), koji se navodno ubio u njujorškom zatvoru dok je čekao optužnicu zbog seksualne trgovine maloletnicama, otkrila je da mu je vrat polomljen na više mesta. Prvobitne tvrdnje da je Epstajnova smrt "očigledno samoubistvo", zvaničnici američkog Ministarstva pravde nisu u četvrtak potvrdili. Njihovo odsustvo želje da komentarišu rezultate autopsije, međutim, nije bio i jedini razlog zbog koga su se dodatno rasplamsale teorije zavere oko smrti tajkuna čije veze su sezale do samog vrha političke i finansijske vlasti SAD.

PROČITAJTE JOŠ - Senka Klintonovih nad smrću Epstajna?

Dnevnik "Vašington post" navodi da prelomi na vratu kakve je imao Epstajn mogu da se pojave kod osobe koja se obesila, ali i kod žrtava ubistva davljenjem, ali su otkrića "Njujork posta" podgrejala sumnje da su bivši predsednik SAD Bil Klinton i njegova supruga Hilari povezani sa smrću tajkuna. Takvu mogućnost je ranije nagovestio i šef Bele kuće Donald Tramp, inače i sam Epstajnov poznanik.

Iako Klinton tvrdi da sa Epstajnom nije progovorio ni reč više od decenije, a ne postoje ni indicije da je bio uključen u orgije sa maloletnicama, bivši šef Bele kuće u jednom od luksuznih boravišta Epstajna zauzima istaknuto mesto, i to na vrlo bizaran način.

U Epstajnovoj kući na Menhetnu, naime, otkriveno je ulje na platnu koje prikazuje bivšeg predsednika u "provokativnoj" pozi na klasičnoj stolici u Ovalnom kabinetu Bele kuće. Provokativnija od poze je, međutim, njegova odeća - plava haljina i crvene cipele sa visokim potpeticama.

- Slika zauzima centralno mesto, čim uđete u sobu, s desne strane. Svi koji su je videli smejali su se i zagledali je - navodi američki "Njujork post".

Njujorška slikarka Petrina Rajan-Klajd svoje ulje na platnu je nazvala "Tumačenje Bila". Ona nije odgovarala na pozive američkih medija, ali su se i bez njenih komentara pojavila objašnjenja da je Klintonova plava haljina zapravo reminiscencija na onu koju je nosila Monika Levinski, mlada pripravnica u Beloj kući, kada se upustila u avanturu s predsednikom.

Mrlje sa te haljine bile su glavni dokaz njihove veze koja je umalo Klintona koštala predsedničke fotelje. Drugi primećuju, međutim, sličnost Klintonove haljine sa onom koju je nosila njegova supruga Hilari Klinton.

Dok dilema traje, roje se novi zapleti oko smrti milijardera u čijoj kući na Menhetnu su, inače, zatečeni i drugi bizarni dekorativni detalji. Sa plafona visi lutka u venčanici, "ukrašavajući" stepenište njujorške kuće vredne 56 miliona dolara.

VEZE I DOKAZI

NIJEDNA od "teorija zavera" Epstajnove smrti nije potkrepljena dokazima. No, postoje fotografije na kojima je Epstajn sa mnogim viđenim ljudima, uključujući nekadašnjeg tajkuna Trampa i bivšeg šefa Bele kuće Klintona. Zabeleženo je da se Klinton vozio privatnim Epstajnovim avionom, poznatim kao "Lolita ekspres", više od deset puta, kao i da je posećivao mnoge od njegovih luksuznih vila.