Objašnjavajući razloge za osnivanje portala nazvanog po boginji istine Veritas, tvorci te svojevrsne internet osmatračnice navode da je tokom i posle rata u bivšoj Jugoslaviji 60.000 kanadskih vojnika služilo u misijama UN i NATO.

Pročitajte još: Mudžahedini Srbe žive spaljivali

Kanađani, tvorci i saradnici "portala istine" ubeđeni su da "izgradnjom" internet osmatračnice Canadianveritas.ca "nijedan čovek, nijedna istina, nijedna priča neće biti zanemareni", a portal je dostupan i na Tviteru. Tekstovi se objavljuju engleskom ili francuskom, kao zvaničnim jezicima u Kanadi, a pišu ih ugledni Kanađani koji su bili učesnici tragičnih zbivanja na Balkanu.

Pročitajte još: Srpski generali: Optužnica je poruka Hrvata uoči obeležavanja "Oluje"!

Počasni urednici portala Canadianveritas.ca su general u penziji, svojevremeno komandant sektora Sarajevo mirovih snaga UN u BiH, Luis Mekenzi, profesor emeritus Otava univerziteta i ekonomski ekspert svetskog ranga Mišel Šosudovski i poslednji kanadski ambasador u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset.

Takođe, počasni urednici su i profesor istorije Kolin Kembel i vojni analitičar i izdavač vojnog magazina "Espri d kor" Skot Tejlor.
U delu posvećenom Srbiji i Kosovu između ostalih objavljena su svedočenja o NATO bombardovanju 1999. kao i članak "Rat u Jugoslaviji 20 godina kasnije - prvi NATO humanitarni rat".

Posebna pažnja posvećena je "trgovini ljudskim organima" na Kosovu i u Albaniji i data je "anatomija tog zločina".

"Osmatračnica istine" ima i tekstove o ratu u Bosni i Hercegovini, a ističe se onaj koji pledira da donosi "Pravu priču o Srebrenici".Neki kanadski "osmatrači" ove teme tvrde da "Srbija nije kriva za genocid" i da je to bila "užasna tragedija, ali ne i genocid" kako je utvrđeno presudama međunarodnog suda.

U "osmatranju" rata u Hrvatskoj ističe se uloga kanadskih čuvara mira koji su zaustavili etničko čišćenje (Srba) tokom bitke u Medačkom džepu. Portal takođe objavljuje da su "Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda" i da "Hrvatska nije zaštitila srpske izbeglice".