MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


IAKO je pred svoj najavljeni odlazak iz Kijeva bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio da "s porodicom odlazi na kraći odmor", već nekoliko dana on se nalazi u fokusu ukrajinskih medija koji uveliko spekulišu o razlogu njegovog izlaska iz zemlje. Postavlja se pitanje da li je Porošenko pobegao iz Ukrajine da ne bi, zbog krivičnih dela, završio u zatvoru.

Pročitajte još: Pokrenuta istraga protiv Porošenka

Najnovija vest, objavljena u četvrtak u Kijevu, jeste da je navodno Porošenko zatražio podršku američkih lobista da se oslobodi optužbi koje bi po njega mogle da se završe veoma loše. U tužilaštvu postoji 12 prijava u kojima se tvrdi da je on zloupotrebio svoj položaj.

Pročitajte još: Amerika za Porošenka

Biši predsednik ukrajinske vlade Vladimir Grojsman, koga je inače za to mesto predložio upravo Porošenko, nimalo ne štedi svog bivšeg šefa. Grojsman tvrdi da je Porošenko, dok je bio predsednik, mislio samo o svojim ličnim iteresima.

Zasad se zna da je Porošenkova supruga sa troje članova porodice odletela u Minhen, dok je bivši predsednik sa starijim sinom, njegovom ženom i ćerkom otišao za Istanbul, a zatim u Dubai. Pretpostavlja se da će letovati na Maldivima.

Ono što su novinari zapazili jeste da Porošenka ne prati obezbeđenje, koje mu inače pripada kao bivšem predsedniku države, iako je nedavno imao neprijatnosti i u samoj Ukrajini.

Na Porošenkov automobil su 25. jula nasrnula četiri muškarca koji su ga vređali, vikali i pretili mu, ali ih je tada prisutno obezbeđenje oteralo. I to nije bio jedini ovakav slučaj jer su u poslednjih godinu dana napadi na Porošenka učestali.

Oni koji tvrde da se on neće vratiti u Kijev, veruju da će se to potvrditi već na prvoj sednica Vrhovne rade i da nekadašnji lider Ukrajine tom događaju neće ni prisustvovati.

Sa druge strane, glavni argument onih koji govore da će se Porošenko ipak vratiti je taj da bi begom iz Ukrajine mogao da izgubi veliko bogatstvo. Naime, Petar Porošenko nije samo ukrajinski "kralj slatkiša", ima i druge fabrike.

GLAVNI NEPRIJATELj PUTIN

- AKO mi oduzmu poslanički imunitet, to će biti najveći poklon Vladimiru Putinu - izjavio je Petar Porošenko. - Ja nemam zbog čega da crvenim, jer nema nijednog dokaza da sam kršio zakon, a ako mi budu sudili biće to politički proces. Još 2014. na frontu sam prestao da se plašim, pa ne nameravam da se od bilo koga skrivam.