BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA


DA li su šefovi država ili vlada EU napravili dobar izbor kada su se odlučili da Nemica Ursula fon der Lajen bude na čelu Evropske komisije? Ako je verovati tvrdnjama iz nemačkih medija, biće bar neko srećan, ali zbog njenog odlaska - pripadnici nemačkih oružanih snaga kojima je trenutno šef.

Sada kada se slegla prva prašina posle dugog većanja koje je izrodilo Lajenovu kao kandidata, na površinu isplivavaju razne pojedinosti koje, kako ukazuju neki analitičari, ona možda i nije baš tako idealna ličnost koja bi zadovoljila i Berlin i Pariz, i sve ostale prestonice, ali i različite političke grupe koje bi trebalo da formiraju većinu za odlučivanje u evropskim institucijama.

NEMAČKI mediji, oslanjajući se na vojne izveštaje i svedočenja, govore o katastrofalnom stanju nemačkih vojnih snaga. Ističe se da podmornice nisu vojno operativne, da je za akciju spreman tek svaki treći helikopter, da od 244 tenka "leopard 2" samo 95 može u borbena dejstva, dok pregrejane automatske puške promašuju mete. Zvaničnici NATO su, kažu, bili zgranuti kada su videli nemačke vojnike na poverljivom zadatku kako koriste obične mobilne telefone umesto šifrovanih.

Ističe se hronični nedostatak osoblja i materijala, uz zaključak da je ministarka odbrane dobrim statistikama skrivala ovu realnost. Utvrđeno je i postojanje ekstremnodesničarske zavere u redovima nemačke vojske. Tu je i već pomenuto ukazivanje u ispravnost angažovanja firmi - od kojih u jednoj radi i njen sin, radi konsultantskih usluga, bez tendera. Bilo je i sumnji da je plagirala doktorat, ali je ipak zaključeno da u njemu nije pravila namerne greške.

PROČITAJTE I:JEDNA TITULA, DVE POBEDE: Ko je Ursula fon der Lajen i ko se raduje njenom dolasku na čelo EK


ISPADA, tako, da je Lajenovoj najveća preporuka bila to što je najbolja prijateljica Angele Merkel! Ukoliko je zaista tačno da ne cvetaju ruže tamo gde prođe buduća predsednica EK, ima onih koji kažu da je onda, možda, to bila karta na koju je igrao zvanični Pariz, predlažući je za ovu funkciju. Jer, mnogo je lakše gurati svoje ideje ukoliko nemate previše sigurnog aktera s druge strane, imajući u vidu partnerstvo, ali i rivalstvo Francuske i Nemačke na evropskom planu.


U takvim uslovima, Ursula fon der Lajen, koja zagovara ideju sjedinjenih evropskih država i evropske vojske, ukoliko prođe audijenciju u Evropskom parlamentu, gde joj se obećava paklen doček, moraće da izađe na kraj s "bregzitom", da sredi odnose s Rusijom i Kinom, nadgleda unutrašnju reformu EU, brine o proširenju, vodi računa o budžetu ili klimatskim promenama.

SVE ovo što sada isplivava na račun Ursule fon der Lajen pomalo podseća na vreme kada je njenom prethodniku Žan-Klodu Junkeru, dok je stupao na funkciju, "kopano" po biografiji, i njegovoj i njegovih predaka, ne bi li se izvukla neka pikanterija koja bi ga kompromitovala.

Isticano je, tako, da je Junkerov otac, koji je kao i mnogi Luksemburžani bio mobilisan tokom Drugog svetskog rata, bio simpatizer nacista, a samo tri dana pošto je preuzeo funkciju predsednika EK, otkrivena je afera "Luksliks", uz optužbe da su neke od najvećih svetskih kompanija utajile basnoslovne sume na porezu uz pomoć Luksemburga dok je Junker u ovoj zemlji bio predsednik vlade, ministar finansija, a jednim delom i na čelu evrozone.

Pritisak je bio toliko veliki da je na pola prvog mandata odustao od drugog, na koji je imao pravo da se kandiduje. Posle su nastavili da mu zameraju, pronalazeći mu strastvenu sklonost prema piću, ali njega to više nije pogađalo, imajući u vidu da se odlučio da ove godine stavi tačku na predsednikovanje. Sada bi, sa drugačijim, ali sličnim mukama, na njegovo mesto trebalo da sedne Ursula fon der Lajen.

PROŠIRENjE U ZAPEĆKU?

DO 1. novembra, kada stupa na funkciju novi sastav Evropske komisije, trebalo bi da budu odabrani i budući komesari, kao i do sada, iz svake zemlje članice po jedan. Ono što Srbiju veoma zanima je ko će naslediti Johanesa Hana na funkciji komesara za politiku proširenja. Postoje, međutim, neki pesimistički nagoveštaji da u budućem sastavu, možda, neće ni biti posebnog portfelja za proširenje, imajući u vidu trenutnu nespremnost EU za dalje širenje. U tom slučaju, ovaj domen pripao bi u zadatak nekome od komesara koji se bave drugom oblašću, možda i samom šefu diplomatije Borelju.