ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ИЗБОР Урсуле фон дер Лајен за председницу Европске комисије, као своју победу истичу и Французи и Немци. Можда је баш због тога она одличан кандидат, јер су сви задовољни.

Прочитајте још:Урсула фон дер Лајен тражи подршку Европског парламента

У Берлину су, наравно, срећни, јер је на чело европске извршне власти коначно дошла Немица. Претходни немачки држављанин на врху Европске комисије, као први председник ове институције, био је "превише давно Валтер Халштајн, од 1958. до 1967, пре равно 52 године", како то није пропустила да истакне Ангела Меркел.

Канцеларка је посебно добре воље, јер је Урсула фон дер Лајен њена добра пријатељица, једина која је обављала министарске дужности све време канцеларкиног мандата, најпре задужена за породична питања, потом за рад, а онда и као министарка одбране. Једно време је, чак, важила за њену могућу наследницу.

Руке трљају и народњаци, јер су као најбројнија политичка групација после европских избора успели да издејствују да неко из њихових редова ипак добије најпрестижније место.

Прочитајте још: Немица на челу европске владе

Истовремено, расположени су и у Паризу. Када је немачка канцеларка одбила Мишела Барнијеа, пошто је Емануел Макрон претходно одбио Манфреда Вебера, француски председник је сам предложио Урсулу фон дер Лајен на ову функцију. Макрон је био против Вебера јер је сматрао да нема довољно искуства, као и да ће више заступати немачке, него европске интересе, а све треба посматрати у контексту незадовољства Француза што су се досад Париз и Берлин размимоилазили око неких важних европских питања, као што је, на пример, буџет.

Будућа председница ЕК, с друге стране, готово у потпуности задовољава укусе Париза. Рођена је у Бриселу, где је живела до своје 12. године, а едуковала се на европским вредностима, јер јој је отац Ернст Албрехт био високи европски службеник, пре него што је касније постао председник владе Доње Сасксоније, а затим и Бундесрата. Због тога одлично, уз матерњи и енглески, говори и француски језик, што је Французима нарочито битно. Да ће "више бити Европљанка него Немица", Французима гарантује и то што се Урсула фон дер Лајен залаже за федералну Европу и европску војску. Има и добре контакте с Макроном.

Фото АП Макрон и Меркелова


Заузврат, и Француска је изгурала своју кандидаткињу Кристин Лагард, генералну дриректорку ММФ, на чело Европске централне банке, што је функција која ће им и те како бити важна монета за поткусуривање с комшијама у финансијској институцији веома битној за Немце.

Наравно, има и незадовољних прерасподелом у Бриселу. Зелени су посебно разочарани, јер у овој "трговини" нису добили ниједно место. Макрон им је поручио да они немају ексклузивитет на заштиту човекове околине. Да нису заступљене све струје указују и популисти, али њих нико ни раније није хтео у високо друштво. Али, скрајнуте су и источне земље, иако је до самог краја као кандидат за председника Европског парламента словио Бугарин Станишев, па је пропала идеја о "географској равнотежи" на високим функцијама.

МАЈКА СЕДМОРО ДЕЦЕ, АНГЕЛИНА ДЕСНА РУКА

ПОДИГЛА је Немачку на ноге кад је, 2013. године, постала министарка одбране ове земље са 83 милиона становника, а сад је устала и Европа: Урсула фон дер Лајен, прва је жена на челу Европске комисије, такорећи премијерка ЕУ, а свакако, најмоћнија особа у Унији. Уз све то, ова Немица, по професији лекар са економским образовањем, некадашња потпредседница Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и дуго десна рука канцеларке Ангеле Меркел, има седморо деце!

Потиче из племићке породице са исто толико потомака. На њен став о компромису на релацији каријера-материнство, утицала је мајка, свршени студент германистике по професији новинар, али "у негативу". После две године, напустила је новинарство пошто је родила прво дете. Посветила се дому и малишанима, а то је управо оно што Урсула није хтела да уради. Нити да се одрекне вишечлане породице.

Успела је да одржи баланс између биологије и родне равноправности, али је на једном испиту, ипак, пала. Показала је, прошле године, да нема знака једнакости и да су деца, у "пакету" са њиховом зарадом, испред сопствене каријере. Немачко Министарство одбране, са Урсулом на челу, годинама је, на плану софтвера и информационих технологија, нерегуларно ангажовало и плаћало одређене консалтинг-фирме. Оно што је у "консталтинг-афери" најпикантније јесте да је међу фирмама које су саветовале Министарство посебно фаворизована фирма "Мекинзи" са седиштем у Диселдорфу, за коју ради Давид фон дер Лајен, један од министаркина два сина.

Она ће због тога морати да одговара на питања Анкетног одбора Бундестага, специјално формираног због овог случаја. Због свега над главом јој је висио и присилни одлазак са министарске функције. Али Ван дер Лајенова о томе сада не мора да брине, јер је ухватила свој воз за Брисел. И. Станојевић