Rusija je povećala troškove leta za astronaute NASA na ruskim letelicama „Sojuz“ na Međunarodnu svemirsku stanicu, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije SAD.

NASA je 2015. godine platila oko 82 miliona dolara „Roskosmosu“ za jedno mesto u letelici „Sojuz“. Međutim, sada je cena porasla za pet odsto, u skladu sa inflacijom, kažu predstavnici programa komercijalnih letova. Pritom, nije navedeno o kom iznosu je reč.

Saglasno informacijama, objavljenim na sajtu NASA u martu, budžet Svemirske agencije za 2020. godinu ukazuje na mogućnost zaključenja ugovora sa „Roskosmosom“ o kupovini dva mesta u „Sojuzu“ za prevoz američkih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu u jesen ove godine i proleće 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ - RUSKI ASTRONAUT ZA "NOVOSTI": Verujem da nismo sami u svemiru

Iz NASA su takav korak objasnili činjenicom da se tokom probnih letova novih američkih svemirskih letelica „Kru dragon“, koji proizvode kompanije „Spejs-iks“ i „Starlajner“, mogu pojaviti problemi, što bi dovelo do toga da astronauti NASA ne budu prisutni na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Podsetimo, 2011. godine višekratna svemirska letelica „Spejs šatl“ povučena je iz upotrebe. Nakon toga, posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici prevozi samo ruske letelice „Sojuz“.

(Sputnjik)