MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA

RUSIJA je od kada su uvedene zapadne sankcije 2014. izgubila 50 milijardi dolara, EU 240 milijardi dolara, SAD 17 milijardi, a Japan je imao štetu od 27 milijardi dolara. To se odražava na smanjenje radnih mesta u tim zemljama. Rusija je posle sankcija napravila program za zamenu uvozne robe u vrednosti 667 milijardi rubalja. Ta nova proizvodnja razvila je oblasti gde ranije nije bilo konkurencije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ovim rečima je u direktnom TV prenosu razgovora s narodom odgovorio na pitanje oko štete koju su napravile zapadne, ali i ruske sankcije.

Njemu su bila postavljena i pitanja oko Donbasa i normalizacije odnosa sa Ukrajinom.

- Optužbe da je Rusija okupirala Donbas su besmislene i najobičnija laž. Vlasti u Kijevu su od 2014. mnogo puta optuživale Moskvu da je umešana u sukob, ali za to nemaju dokaze - rekao je Putin, dodavši da nijedan konflikt nije rešen bez direktnih pregovora, pa mora postojati politička volja novog rukovodstva u Kijevu.

Upitan o novom predsedniku Zelenskom, on je rekao da je on talentovani glumac koji je igrao u komedijama, a to što se događa u Ukrajini je tragedija.

PROČITAJTE JOŠ - RUSKI PREDSEDNIK 4 SATA ODGOVARAO NA PITANjA - Putin: Ako želiš mir spremaj se za rat; Napad na Iran bi bio katastrofa, 90-tih smo bili na ivici sloma (VIDEO)


Na pitanje zašto ruska TV pokazuje mnogo novog oružja, Putin je kazao da Rusija nije lider u trošenju novca za naoružanje, već SAD sa 720 milijardi dolara vojnog budžeta:

- Mi smo jedina velika zemlja koja je smanjila vojni budžet 2019. za tri odsto. Uprkos tome mi obezbeđujemo paritet, pa čak idemo ispred dva-tri koraka. To treba da bude ponos naše zemlje - rekao je Putin.

Putina je građanin sa severa Rusije pitao o velikoj aferi kada je kod pukovnika Zaharčenka, koji je rukovodio odeljenjem borbe protiv priverednog kriminala Ministarstva policije, pronađeno devet milijardi rubalja.

- Naravno da osećam odgovornost za visoku korupciju u Rusiji, jer da ne osećam, vi i ne biste znali za hapšenja korupcionaša. Meni su govorili da prećutimo takva hapšenja, jer će biti raznih neprijatnih pitanja. Uvek sam protiv toga da se ćuti. Mora sve biti javno, postoje oni koji daju mito, i oni koji uzimaju. Zaplenjeni novac će uzeti država, a činovnici će i dalje biti pod kontrolom - rekao je ruski predsednik.

Putin je mogao da se uveri u veliko nezadovoljstvo penzionera i onih koji primaju male plate, dok moskovski činovnici žive lagodno. Građani su se žalili na skupe lekove i nedostatak medicinskog osoblja, čije su plate niske, od 300 do 400 evra.

Putin je konstatovao da se slaže da građani Rusije teško žive, ali da plate, ipak, rastu posle pada poslednjih nekoliko godina, iako postoji velika razlika po regionima i delatnostima. Što se tiče visokih činovničkih plata, kao i primanja rukovodioca državnih kompanija, Putin je objasnio da je to vezano za tržište radne snage i da na tim mestima moraju biti visokoobrazovani stručnjaci. Zaključio je da se ne treba boriti za manje bogatih nego za smanjenje broja siromašnih.

Interesantno je da je jedno od tri najčešće postavljeih pitanja Putinu bilo u vezi sa problemima sa smećem:

- Pošto se deceniju niko nije bavio preradom smeća, ono je postalo problem tim više što se mnogo koristi plastična ambalaža - kaže Putin.

SPREMNI KOLIKO I AMERIKANCI

GOVOREĆI o dijalogu sa SAD Putin je objasnio da je on spreman onoliko koliko to hoće partneri.

- Američka elita spekuliše o američko-ruskim odnosima i izmišlja lažne vesti. Kad oni budu spremni mi ćemo razgovarati o međunarodnoj bezbednosti, razoružanju i uspostavljanju normalnog dijaloga - objasnio je Putin, i nazvao američke sankcije velikom greškom.