PREMA navodima "Njujork tajmsa", na sastanku glavnih savetnika za bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, koji je održan prošlog četvrtka, predstavljen je osvežen vojni plan koji predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok u slučaju da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

Broj od 120.000 vojnika je sličan broju pripadnika američkih trupa koje su poslate u invaziju na Irak 2003. godine.

Navodi se da su reviziju plana naredili pripadnici tvrde linije predsedničke administracije, na čelu sa Džonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

- Oni ne pozivaju na kopnenu invaziju na Iran, za koju bi bilo potrebno znatno više vojnika - kazali su zvaničnici američkom listu, koji navodi da se ne zna da li je Tramp upoznat sa ovim planom.Pročitajte još: BURNE REAKCIJE POSLE EKSPLOZIJA NA DVA SAUDIJSKA TANKERA: Strah od slučajnog sukoba

Američki predsednik je na pitanje da li teži smenjivanju režima u Iranu, odgovorio da ako "oni išta učine, to će biti veoma velika greška".

- Ukoliko Teheran pokuša da uradi nešto što liči na napad, mnogo će patiti - rekao je Tramp u utorak govoreći o nedeljnom incidentu u Omanskom zalivu u koji su bili uključena dva tankera Saudijske Arabije koja su prevozila naftu za SAD. Tankeri su nastavili plovidbu iako je napad napravio rupe na trupu svakog od njih.

Detalji "sabotažnog napada" na tankere i dalje su nepoznati iako obaveštajni krugovi SAD kažu da je "Iran ili grupa koju podržava, glavni kandidat za izazivanje ovakvih incidenata".Pročitajte još:Iran preti Americi

A da se situacija sve više zaoštrava u ovom delu sveta potvrđeno je u utorak po podne kada je stigla izjava ministra energetike Saudijske Arabije Halida al Faliha koji je obznanio da su dronovi natovareni eksplozivom pogodili dve crpne stanice nafte za Istočno-zapadni naftovod, nazivajući to "terorističkim aktom" čiji je cilj globalno snabdevanje naftom.


foto Epa

Naftni gigant "Aramko" obustavio je pumpanje nafte u taj naftovod dok se ne proceni šteta i ne poprave stanice.

Televizijska stanica Masirah, koju vode jemenski Huti, izvestila je da je taj pokret sa sedam dronova izveo napad na saudijske naftne instalacije.

ŠPANIJA SE POVUKLA

ŠPANIJA je u utorak, bez navođenja razloga, saopštila da je privremeno povukla fregatu iz borbene grupe na čelu sa SAD u Persijskom zalivu, ali analitičari veruju da to ukazuje na diplomatske razlike između Evrope i Vašingtona u odnosu prema Iranu, kao i da Madrid ne želi da učestvuje u eventualnom sukobu sa Iranom. Povučena je fregata "Mendes Nunjes" sa 215 mornara.