U Severnoj Makedoniji sutra će biti održani šesti predsednički izbori od sticanje nezavisnosti ove države 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republiku Severnu Makedoniju, a na kojima će građani birati između tri univerzitetska profesora, od kojih je jedna žena.


U prvom izbornom krugu predsedničkih izbora pravo da glasa ima 1.808.131 građanin, koji mogu da biraju između kandidata vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i DUI Steve Pendarovskog, nezavinog kandidata koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski-Davkove i nezavisnog kandidata koji su podržali opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA, Blerim Reka.


Ovo su prvi izbori nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma i promene ustavnog imena u Republiku Severnu Makedoniju.


Posebnost ovih izbora je i što će prvi put najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupiti za zajedničkim, takozvanim konsenzualnim kandidatom.


Prema rezultatima ankete koju je sproveo Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) i Insitut za demokratiju Societas Civilis (IDSCS), kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski uživa podršku 27,2 odsto ispitanika, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova 23,5 odsto, a kandidata albanske opozicije u Severnoj Makedoniji Blerim Reku 11 odsto anketiranih.


PROČITAJTE I: AP: Novo ime Makedonije u fokusu kampanje za novog šefa države


Međutim, neće to biti samo borba za mesto šefa države, već i za dostizanje biračkog cenzusa, jer će, prema slovu zakona, izbori biti validni samo ako na birališta izađe više od 40 odsto od ukupnog upisanih u birački spisak.


Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.


Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja.


Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da je glasalo više od 40 odsto od ukupnog upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasači, prema članu 121, stav 3 Izbornog zakonika Severne Makedonije.


Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.


Dostizanje cenzusa od 40 odsto izlaznosti je jedna od glavnih tema koja zabrinjava aktuelnu političku elitu u Severnoj Makedoniji.


Premijer Zoran Zaev, iako je izrazio nadu da će izbori biti, kako je kazao, 100 odsto uspešni, ipak je izjavio da ukoliko ne budu bili uspešni, moguća je nova politička kriza.


On je dodao da postoje pravne mogućnosti da se ponovo otvori ustav, te da u slučaju ne dostizanja cenzusa od 40 odsto u drugom krugu izbora, poslanici usvoje novi ustavni amandman koji će omogućiti izbor šefa države u Sobranju ili bez cenzusa u drugom krugu glasanja.


Dok albanske stranke prihvataju predlog da se predsednik bira u makedonskom Sobranju, vladajući Socijaldemokratskih savez i opozicioni VMRO-DPMNE ne izražavaju “velike simpatije” ka takvom modelu.


Glasanje u prvom i drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji će pratiti 3.094 domaćih posmatrača, kao i 419 posmatraca iz inostranstvo, saopštila je Državna izborna komisija.