Britanski parlament ponovo je u utorak odbacio sporazum o bregzitu koji je premijerka Tereza Mej postigla s Evropskom unijom.

Protiv sporazuma o uslovima izlaska Velike Britanije iz EU glasao je 391 poslanik, a za 242, prenosi Bi-Bi-Si.

Kada se parlament 15. januara prvi put izjašnjavao o sporazumu, protiv su glasala 432 poslanika, a za 202.

Pročitajte još - KRIZA U PREGOVORIMA OKO BREGZITA: Šta je "bekstop" i zašto je sporan

Iz kabineta Mejove ranije je saopšteno da je "dogovoren zajednički instrument o pojašnjenju sporazuma o 'bregzitu'". Premijerka je insistirala na tome da je dorađeni sporazum, ojačan kako se izrazila "pravno obavezujućim normama". Ona je u utorak, tokom debate, pozvala poslanike da podrže njen dil sa EU, ističući da ukoliko "sporazum ne prođe, 'bregzit' će biti izgubljen". Svetski mediji dodaju da je "glas britanske premijerke bio ledeni šapat dok je, u utorak po podne govorila u Donjem domu parlamenta".

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pre glasanja nedvosmisleno poručio da Britanija mora da napusti EU najkasnije do evropskih izbora, koji se održavaju od 23. do 26. maja, ili će, u protivnom, morati da bira svoje poslanike za Evropski parlament.

- Povlačenje treba da bude potpuno okončano pre izbora - kazao je Junker. - Izbor je jasan: ili ovaj dogovor, ili "bregzita" uopšte neće biti.

EU se, kako je rekao Junker, zadržala na svojoj "crvenoj liniji" i nije ni za jotu odstupila od svog stava da ugovor ponovo ne otvara i da "bekstop" ne dovodi u pitanje.

Poslanici će u četvrtak ponovo glasati, ovog puta da se boravak Britanije u EU - produži. Dan za izlazak iz Unije odavno je preciziran, to je 29. mart.

MEJ ŽALI ZBOG ODLUKE, KORBIN POZIVA NA VANREDNE IZBORE

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je večeras nakon glasanja u britanskom parlamentu, da "duboko žali" zbog odluke poslanika da odbace sporazum koji je sa EU postigla o izlasku velike Britanije iz EU.

Mejova je poslanicima nakon glasanja kazala da se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svesna "potencijalne štete" koja preti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora, prenosi BBC.

Prema njenim rečima, tražiće od Donjeg doma parlamenta da se sutra glasa o izlasku Britanije iz EU bez sporazuma.

Mej je dodala i da ukoliko produže član 50 Lisabonskog sporazuma, EU će želeti da zna šta Britanija želi da postigne sa tim produženjem i istakla da se poslanici sada nalaze pred "teškim izborom" šta dalje da urade.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da je vlada pobeđena velikom većinom i da mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta i da je premijerka u potpunosti svesna štete koju Bregzita bez sporazuma može da nanese.

"Vreme je za opšte izbore", rekao je Korbin.

FARAŽ: BREGZIT BI MOGAO DA BUDE ODLOŽEN ZA GODINU DANA

Glavni zagovornik referenduma o Bregzitu Najdžel Faraž izjavio je da smatra da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da bude pomeren za godinu dana.

On je nakon glasanja u britanskom parlamentu, kojim je odbačen sporazum koji je premijerka Tereza Mej postigla sa EU, rekao da politički haos u Velikoj Britaniji i predstojeći parlamentarni izbori u EU sprečavaju brzo povlačenje, prenosi AP.

"Budimo realni. Dobićemo novi Evropski parlament. Ne vidim da bi nova faza pregovora o Bregzitu mogla da počne pre novembra. Tako da bih rekao da produženje izlaska mora biti za godinu dana", rekao je Faraž.

Kako je naveo, odlaganje za 12 meseci moglo bi da znači da bi Britanija mogla da učestvuje na majskim izborima za Evropski parlament. Prema njegovim rečima, on radije ne bi išao u novu kampanju, ali ako bi trebalo da učestvuje na još evropskih izbora, boriće se protiv toga.


EU: U VELIKOJ MERI POVEĆANE ŠANSE ZA "NEUREĐENI" BREGZIT

Neizglasavanje u britanskom parlamentu dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU, i to samo 17 dana pre 29. marta, kao datuma određenog za Bregzit, u velikoj meri povećava šanse za "neuređeni" Bregzit, poručio je večeras portparol predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

"Mi ćemo nastaviti naš deo priprema. Ukoliko dođe do obrazloženog zahteva za odlaganje (Bregzita), 27 članica EU će to razmotriti i odlučiti jednoglasno", poruka je portparola predsednika Evropskog saveta.

U EU naglašavaju da žele da vide verodostojan zahtev za produžetak i vremenski okvir za postizanje dogovora, odnosno odlaganje termina za izlazak Velike Britanije iz EU.

"Neophodno je obezbediti neometano funkcionisanje institucija EU", upozoravaju iz Unije.

Glavni pregovarač Brisela u razgovorima o Bregzitu Mišel Barnije ponovio je večeras da je EU učinila sve kako bi omogućila da Dogovor o povlačenju Velike Britanije iz EU bude prihvaćen.

"Trenutni ćorsokak može biti rešen samo u Ujedinjenoim Kraljevstvu”, naglasio je Barnije.

Iz EU posle glasanja u britanskom parlamentu poručuju da će oni nastaviti da se pridržavaju dogovorenog Sporazuma o povlačenju, uključujući i tzv ”zaštitnu mrežu” koja se odnosi na vanredno uređenje granice između Republike Irske i Severne Irske.

Posle ponovnog odbijanja Sporazuma o povlačenju od strane britanskog parlamenta, postavlja se pitanje da li će Velika Britanija tražiti odlaganje Bregzita ili će se ući u nepoznatu zonu Bregzita bez dogovora.

Tzv ”neuređeni Bregzit” je opcija koju i Brisel i Velika Britanija žele da izbegnu, a o toj opciji će se sutra izjasniti parlament u Londonu.

Sa druge strane, u slučaju odlaganja Bregzita postavlja se pitanje na koji vremenski perod će EU biti spremna da pristane da odloži izlazak Velike Britanje iz EU, u pokušaju da se postigne konsenzus po tom pitanju.

Vreme je u velikoj meri odgraničeno evropskim izborima koji se održavaju krajem maja, tako da bi Velika Britanija trebalo da izađe iz Unije najkasnije do 24. maja kako ne bi došlo do konfuzije oko izbora za sledeći sastav Evropskog parlamenta u kome za sada nije planirano da budu poslanici iz Velike Britanije.

O ovim pitanjima svoje mišljenje daće lideri EU kada se sledeće nedelje sastanu na samitu u Briselu.