Na međunarodnom forumu Atomekspo u Sočiju, ROSATOM je predstavio i novu generaciju nuklearnih elektrana i robote koji podižu bezbednosti i menjaju ljude.


Na štandu kompanije RosRao (ROSATOM) može se videti robot koji imitira čoveka i koristi se za rad u zonama sa visokim zračenjem, na primer kod radioaktivnog otpada.


Ministar za inovacije Srbije Nenad Popović se tokom obilaska sajma upoznao sa radom tog robota i sa njim se i rukovao.


Dmiriji Kučerov iz RosRao je rekao Tanjugu da je taj model robota antropomorfni, sa rukama i šakama, kao i da može da imitira čovekove pokrete sa velikom preciznošću i da koristi ručni alat.


PROČITAJTE JOŠ: Robot Sem, prvi virtuelni političar!


"Može da ga kontroliše operator sa udaljenosti od 100 metara", dodao je on.


Ekipa Tanjuga je snimila i hologramsku prezentaciju Rosatoma, uz pomoć dve robotske ruke, pod nazivom "Globalno partnerstvo - zajednički uspeh", a koja predstavlja aktivnosti Rosatoma na gradnji nove generacije nuklearnih elektrana "VVER 1200".


Andrej Karatušev iz Rosatom je kazao da su u pitanju reaktori "VVR 1200" da je pikazan ceo sistem nuklearne elektrane odnosno ostrva po pitanju bezbednosti "Tri plus" generacije nuklearki.


"Reč je o bezbednosti i odgovornosti Rosatoma i ruskog nou - hau", dodao je on.


Twitter


Na primer, Rusija gradi nuklearku u Turskoj "Akuju" koji obuhvata četiri energetska bloka sa ruskim rekatorimma VVER 1200 genracije "Tri plus" koji su u skladu sa najvišim tzv. postfokušimskim standardima bezbednosti, a kapacitet svakog energetskog bloka je 1.200 megavata.


Potpredsednik Rosatoma za centralnu Evropu Vadim Titov je rekao Tanjugu da Rosatom danas gradi najsavremenije nuklearne stanice VVER 1200 genracije "Tri plus".


"Tu su najstrože mere bezbednosti koje je formilisala međunarodna zajednica, posle havarije u Fukošimi 2011. godine. Preduzimaju se sve mere kako ne bi došlo do neke havarije i da se spreči eventualan negativan uticaj na okolinu i ljude".


Titov ističe da se sve te mere danas primenjuju u ruskim nuklearlnim stanicama.


"Važno je podvući da je naš projekat o kome govorim već i napravljen i pušten u rad na nekoliko mesta u Rusiji. Na primer, prošle godine u okviru tog projekta smo pokrenli prvi blok drugog reda Lenjingradske eletrostanice. Tamo se, takođe, grade još tri bloka. Očekujemo da ćemo u bližoj budućnosti iz iste serije pokrenuti i blokove u Belorusiji", naveo je on.


PROČITAJTE JOŠ: Roboti Lala i Sosa sejaće nam njive


Kako kaže, isti projekat se danas razvija u partnerskim zemljama, u Turskoj, Mađarskoj, Bangladešu i drugim.


Istakao je da se na Atomekspu mogao videti visok nivo tehnološkog razvoja projekata Rosatom uključujući i robota koji menja čoveka prilikom rada sa radioaktivnim otpadamo.


Twitter


"Osnovni princip našeg rada je da nema nikakvog negativnog uticaja na čoveka i okolinu čak i u najgorim priorodnim katastrofama. Sve novitete i tehnologije koje vidite kod nas se pravi isključivo kako bi se povećala bebednost", dodao je Titov.


Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja, najveća je izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. u organizaciji Državne korporacije za atomsku energiju ROSATOM.


Učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija.