SEKRETARICI (25) sa Tajvana ustanovljene su teške povrede očiju nakon što je dve godine koristila pametni telefon sa svetlom na displeju pojačanim do maksimuma.

Šteta je bila toliko velika da su lekari pronašli preko 500 malih opekotina nalik rupama na rožnjači i kontatovali da su joj oči bile kao “pečene u mikrotalasnoj pećnici”.

Pročitajte još: Koliko su zaista opasni telefoni i bežični internet


Žena, potpisana samo kao Čen, je ovako podesila ekran kako bi po sunčanom danu bolje videla, ali nije smanjivala nivo osvetljenja ni kada bi bila unutra. Požalila se da je posle dve godine kucanja poruka i gledanja videa počela da oseća bol u očima, a takođe su joj popucali kapilari.

Oftamolozi su ustanovili da su rožnjače “zagušene” krvlju i da je vid trajno oštećen. Čen je dobila terapiju baziranu na steroidima i stanje joj se popravilo već posle tri dana. Marka i model uređaja nisu objavljeni, kao ni vreme koje je žena provodila gledajući u ekran.

Pročitajte još: Da li telefoni i ruteri zrače


Svetlo koje je emitovao njen telefon bilo je jačine 625 lumena, kaže jedan od doktora, dok je preporučena gornja granica 300 lumena. Prema njegovoj proceni izlaganje očiju tom intenzitetu svetla na samo dva sata ravno je pečenju u mikrotalasnoj pećnici.

Doktori preporučuju da se svetlo u sobi ne gasi dok se noću koristi telefon.

(mirror.co.uk)