Kompanija ''Honda'' je objavila da zvanično šalje u penziju Asima, najpoznatijeg dvonožnog robota.

Razvoj ovog robota koji se kreće na način kao što hodaju ljudi, započeo je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a prvi put javnosti je predstavljen 2000. godine.

Asimo je visok 130 centimetara i težak 54 kilograma. Napajao se pomoću punjive litijum-jon baterije kapaciteta 51.8V koja mu omogućava mobilnost od oko jednog časa. Tokom 2004. godine, ona je zamenjena sa nikl-metal-hidrid baterijom koja je obezbedila duže vreme autonomije između dva punjenja.

Robot poseduje i računar koji je razvila ''Honda'' specijalizovan za proračune u trodimenzionalnom prostoru, što predstavlja osnovu za hodanje, dve kamere, kao i veliki broj senzora.

PROČITAJTE JOŠ - Roboti menjaju ljude u nuklearnim elektranama

Između ostalih stvari, Asimo je sposoban da prepoznaje pokretne predmete, gestikulacije i okruženje u kome se nalazi. Takođe, prepoznaje različite zvuke i lica i može da ostvari interakciju sa njima.

S obzirom na to da se radi o značajnom napretku u istoriji robotike, jer je ovo prvi robot koji je mogao da se autonomno kreće i da se penje uz stepenice, za Asima se našlo mesto u stalnoj postavci Miraikan muzeja u Tokiju.

Iako ''Honda'' nikad nije komercijalizovala Asima, tehnologija za navigaciju i senzori koji su razvijeni za njega upotrebljeni su u Hondinim vozilima. Inače, ''Honda'' ne planira da odustane od robotike.


Veći broj inženjera koji su do sada radili na razvoju Asima, prebačeni su na Center X, R&D diviziju koja je u okviru kompanije zadužena za razvoj strategije robotike.


(PC Press)