Na Konferenciju koja je posvećena ženama u preduzetništvu danas se u Trebinju okupilo više od 200 učesnika iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.


- Uloga žene je značajna za privredni razvoj Republike Srpske, njihovo učešće u privredi trenutno je oko 27 odsto, a prostora za napredak ima još, rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević na trećoj Konferenciji žena u preduzetništvu koja je danas počela u Trebinju.


Petričević je istakao da je cilj da se žene što više uključe u javni život Srpske.


-Zakonskim rešenjem i strategijom samog ženskog preduzetništva predviđena su i finansijska sredstva za razvoj preduzetništva žena, rekao je Petričević.


Prema njegovim rečima, ovakve konferencije omogućavaju bolje uvezivanje i umrežavanje žena između sebe i poboljšavaju žensko preduzetništvo.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je za to što su organizatori izabrali Trebinje za ovu konferenciju i rekao da ovaj grad uvk pruža podršku ženskom preduzetništvu.


PROČITAJTE I: Ministar privrede RS O radu u slobodnim zonama


-Sve ono što radi Trebinje, mnoge sredine i u Republici Srpskoj i šire i dalje ne rade, imamo dosta toga da pokažemo, ali isto tako smo spremni da čujemo za nove ideje i da ih podržimo, istakao je Ćurić.


On je napomenuo da je u Trebinju prisutno oko 70 preduzetnica, a cilj je da ih bude još više.


Direktor "Vinarije Anđelić" Milica Anđelić rekla je da već petnaestak godina "pliva u muškom poslu" i da joj je srce ogromno kada vidi koliko se žena odazvalo na ovako bitan događaj.


Predsednik Saveta za preduzetništvo žena u Privrednoj komori Srpske Dragana Kokot rekla je da će najviše pomoći Strategija za razvoj ženskog preduzetništva, koja je u proceduri u Narodnoj skupštini Srpske. - Prvi sledeći događaj jeste prvi Sajam preduzetništva žena u Banjaluci koji će biti organizovan 14. novembra i cilj je da predstavimo proizvode i usluge koje pružaju žene preduzetnice u Srpskoj, rekla je Kokotova.


Organizatori treće Konferencije žena u preduzetništvu su Ministarstvo privrede i preduzetništva i Privredna komora Republike Srpske.