Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je u Doboju da je taj grad nekada bio regionalna raskrsnica i da će to postati ponovo uz planiranu izgradnju auto-puteva i realizaciju drugih infrastrukturnih projekata.


Trninić je rekao da je o ovim planovima danas razgovarao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem kako bi, uz saradnju, oni uspešno bili dovedeni do kraja.


- Prioritet Vlade Srpske jeste da auto-putem poveže Banjaluku i Beograd. Deonica od Banjaluke do Doboja već je urađena, a počela je i prva faza u dužini od sedam kilometara Koridora `Pet ce`, čija će ukupna dužina biti 46 kilometara, naveo je Trninić.

On je dodao da su za drugu fazu ovog koridora obezbeđena sredstva, ali da nije ratifikovan sporazum sa EBRD-om, što koči procedure, navodeći da su u toku razgovori za realizaciju faza tri i četiri.

Prema njegovim rečima, problem postoji i sa novim mostom na Rači, koji bi trebalo da bude premešten 300 metara dalje od postojećeg, za šta je potrebno da potpisati sporazum na nivou BiH.


- Ministarstvo transporta i komunikacija /u Savetu ministara u tehničkom mandatu/ je nacrt tog sporazuma oko izgradnje mosta već upućivalo Savetu ministara na odobrenje, ali, iako su svi elementi sporazuma dogovoreni i nema ništa sporno, to je skidano sa dnevnog reda, rekao je Trninić.


Trninić je podsetio i da most u Bratuncu, koji je izgrađen već dve godine, još nije u funkciji jer Savet ministara nije uvrstio u budžet sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM potrebna za izgradnju graničnog prelaza, iako je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dala saglasnost.

PROČITAJTE JOŠ: Četiri trake do "Miloša Velikog"


- Sve su to životni projekti koji ne treba da imaju veze sa politikom. Treba svi da smo zainteresovani za njihovu realizaciju, ali izgleda da nismo dovoljno racionalni da tako i radimo, te nas to usporava u planovima, ukazao je Trninić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je na sastanku zaključeno da problem neformiranja vlasti na nivou BiH koči određene međunarodne projekte u ovom gradu, kojima je potrebna ratifikacija, kako u Savetu ministara, tako i u parlamentu BiH, ali da je potrebno raditi na onim delovima projekata na kojima je to moguće.


On je, govoreći o izgradnji Koridora "Pet ce", rekao da su obezbeđena sredstva za fazu dva, a to je izgradnja dva mosta na reci Bosni i dva tunela na Putnikovom brdu, prema Medakovu.


- Obezbeđena su sredstva EBRD-a u iznosu od 150 miliona evra, ali da bi ta sredstva bila doznačena, treba ratifikovati sporazum na nivou BiH, što usporava ovaj proces i prolongira rokove, rekao je Jerinić.


Jerinić je podsetio da je aktuelni Savet ministara ovo pitanje dva puta skidao sa dnevnog reda, zbog čega će Republika Srpska trpeti posledice.


On je istakao i da je grad Doboj zainteresovan za saradnju u realizaciji procesa restrukturisanja preduzeća "Željeznice Srpske", kako bi bilo pronađeno najbolje rešenje koje će biti u interesu svih zaposlenih.


Jerinić je, kada je reč o realizaciji konkretnih projekata, poput kružnih raskrsnica, rekao da to nije bila tema današnjeg razgovora i naglasio da gradske službe rade na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.


- Nismo odustali, radićemo kompletnu rekonstrukciju magistralnog puta od Karuša do Modriče i to je svakako u okviru toga, a uvrstićemo i ono što je u interesu da rasteretimo ulaz i izlaz iz grada, naveo je Jerinić.