NOVI nacrt zakona o inspekcijama RS dešiniše rad na crno kao krivično delo.

Pročitajte još: RIGOROZONE KONTROLE MINIMALNIH ZARADA: Pod lupom isplate "na ruke"

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić pojasnila je danas da inspektori koji zateknu neprijavljenog radnika, dužni su da to odmah prijave nadležnom tužilaštvu i podnesu prijavu.

Ona je istakla da se na izradi ovog nacrta zakona radilo i sa predstavnicima Ekonomsko - socijalnog saveta RS, te da je radnik bio na prvom mestu.

Pročitajte još: Radnici čekaju veći minimalac


- Na prvom mestu je bilo da zaštitimo radnika i da sve što se radi u sivoj zoni, izađe iz tog područja, a da onaj ko ide na štetu radnika, bude vidljiv – istakla je Rešićeva.

Nacrtom zakona propisana je i obavezna koordinacija između opštinskih i republičkih inspekcija jer je poslovna zajednica upozoravala da do sada nije postojao planski rad.

- Dešavalo se da u jednoj sedmici dolaze i opštinski i republički inspektori i stalno su bili pod nekom vrstom kontrole – kazala je Rešićeva.

Navela je i da je do sada određena regija imala pet saobraćajnih, a nijednog inspektora rada, te da takva praksa mora prestati.

S obzirom na to da je na terenu bilo primedbi da inspektori u određene subjekte ne mogu da uđu, jer nisu registrovani, to se menja i inspektor ima pravo da ih ubuduće kontroliše.

Uvažene su i primedbe, posebno iz građevinskog sektora, o nemogućnosti kontrole podizvođača ili radnika koji nisu bili iz RS.

- U nacrtu zakona se definiše da svako ko je sklopio ugovor, mora snositi odgovornost za radnike i njihovu bezbednost – rekla je ministarka.

Prvi put je registrovanim poreskim obveznicima iz mikro poslovanja dat rok da, ako imaju mali prekršaj, to otklone, a da se ne kažnjavaju odmah.

Pomoćnik ministra za resor uprave Nikola Knežević je istakao da će ubuduće biti pojačana kontrola rada i samih inspektora.