RIGOROZONE KONTROLE MINIMALNIH ZARADA: Pod lupom isplate na ruke

O. MATAVULj

04. 09. 2019. u 06:36

РИГОРОЗОНЕ КОНТРОЛЕ МИНИМАЛНИХ ЗАРАДА: Под лупом исплате на руке

Poreska uprava Republike Srpske Foto D. Pozderović

Inspektori već poseduju informacije o firmama koje posluju na taj način

PORESKA uprava Republike Srpske (PURS) u narednom periodu pojačaće kontrole s ciljem otkrivanja poreskih obveznika koji deo plate isplaćuju u gotovini, odnosno "na ruke" u kovertama.

Kako navode u PURS, poseban naglasak u kontrolama biće na poreskim obveznicima koji radnike prijavljuju na minimalan iznos plate.

- Biće analiziran odnos dobiti poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu platu - rekao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Kako saznajemo, inspektori već poseduju pozamašne informacije o firmama koje posluju na taj način. Tokom kontrola ciljano će se ići prema njima, ali će se redom proveravati i svi oni koji imaju veliki broj radnika prijavljenih na "minimalac".

Pročitajte još - Radnici čekaju veći minimalac

Inače, utaja poreza ili doprinosa propisana je kao krivično delo u Krivičnom zakoniku Republike Srpske. Međutim, u praksi je veoma mali broj slučajeva u kojima su poslodavci uopšte krivično gonjeni, a kamoli osuđivani zbog utaje doprinosa radnicima.

U dosadašnjoj praksi PU RS je kažnjavala uglavnom prekršajnim nalozima. Kada se utvrdi da neki obveznik nije obračunao obaveze za porez i doprinose obično mu se izda rešenje kojim se naloži plaćanje tih obaveza. Ukoliko obaveze ne budu plaćene u ostavljenom roku izricao bi se prekršajni nalog u iznosu od 20 odsto od novoutvrđene obaveze.U PU RS podsećaju da je u julu i avgustu Poreska uprava izvršila 42 kontrole poreskih obveznika koji su isplaćivali minimalna lična primanja. Tom prilikom su kod 18 utvrđene nepravilnosti u obračunu poreza i doprinosa, zbog čega je naloženo plaćanje obaveza po osnovu doprinosa u iznosu od 589.517 KM, a po osnovu poreza 120.789 KM.

Pročitajte još - Minimalac da dostigne 600 km!

- Sve ovo dešava se uprkos činjenici da je Vlada Srpske, koja konstantno radi na iznalaženju mera koji bi uticale na rasterećenje privrede i poboljšanje položaja radnika, donošenjem Zakona o podsticajima u privredi stvorila pretpostavke, kako za povećanje plata u realnom sektoru, tako i za privlačenje domaćih i stranih investitora u privredi - navodi PURS.

Inače, Zakonom o podsticajima u privredi, privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih je jedan od 1. januara do 30. juna, a drugi od 1. jula do 31. decembra u kalendarskoj godini.

Zahtev za podsticaj za povećanje plate radnika privredni subjekti podnose Ministarstvu privrede i preduzetništva najkasnije u roku od 60 dana od dana isteka obračunskog perioda za koji se traži podsticaj, dok Poreska uprava obračunava i proverava povećanje plate i plaćenih doprinosa, pojedinačno po radniku kod privrednog subjekta.

KAZNE ZA UTAJU

ZA utaju poreza ili doprinosa prema zakonu se može izreći kazna od jedne do pet godina zatvora i novčana kazna, ukoliko iznos prelazi 10.000 KM. Ako utajeni iznos prelazi iznos od 50.000 KM zaprećena je kazna od dve do 10 godina zatvora i novčana kazna, a ukoliko prelazi 200.000 KM za počinioca su predviđeni zatvor od najmanje tri godine i novčana kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Niko

04.09.2019. 11:25

Sto vise para u koverti to bolji zivot, zasto davati svoje tesko zaradjene pare drzavi koja je halapljiva.. Stavite porez 2posto i nece biti nigde vise koverta