Nekontrolisano branje bi moglo ugroziti drugo nematerijalno kulturno dobro koje se nalazi na Uneskovoj listi.


Lokalitet na planini Ozren na kojem se baštini praksa branja trave ive na dan obeležavanja Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja treba staviti pod zaštitu da bi bilo sprečeno nekontrolisano branje ove biljke, zaključeno je na današnjem sastanku pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Tanje Đaković sa predstavnicima više institucija.


Đakovićeva je podsetila da je "Branje trave ive na Ozrenu" drugo nematerijalno kulturno dobro upisano 2018. godine na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, zbog čega je nužno posvetiti pažnju njegovoj zaštiti i prenošenju na buduće generacije.


Predstavnici Ministarstva prosvete i kulture, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, grada Doboja, Muzeja Doboj i Šumskog gazdinstva "Doboj" razmatrali su način definisanja potrebnih mera i akcionih koraka radi zaštite trave ive na lokalitetu Ozrena.


Učesnici su izrazili spremnost da svako u svojoj oblasti učini potrebno da bi se lokalitet stavio pod zaštitu, te istakli da je nužno odrediti obuhvat zaštite, propisati mere zaštite i odrediti ko će upravljati tim područjem, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture Srpske.

PROČITAJTE JOŠ: Trivić: Svim đacima biće obezbeđeni uslovi za nastavu


Na sastanku je zaključeno je da će Muzej Doboj pokrenuti zvaničnu incijativu da se ovaj lokalitet stavi pod zaštitu, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa sačiniti studiju zaštite i propisati koje su to mere koje je potrebno doneti kako bi se sprečilo ugrožavanje ovog nematerijalnog dobra, nakon čega će akt o proglašenju doneti Vlada Republike Srpske.


Đakovićeva je ukazala na kulturno-turistički potencijal koji ovaj lokalitet ima za Doboj i Republiku Srpsku, s obzirom na to da je "Branje trave ive na Ozrenu" svetsko kulturno dobro.